Наставља се акција бесплатних превентивних прегледа
24. септембра 2018.
Европска година културног наслеђа
25. септембра 2018.
Прикажи све

Праксу изводе у школском воћњаку

Студенти Високе пољопривредно прехрамбене школе струковних студија у Прокупљу (ВППШ) који се образују на студијским програмима, воћарство и виноградарство и заштита биља, практичну наставу обављају у воћњаку јабука ове високошколске установе. Воћњак се налази у селу Бресничић и заузима површину од 85 ари.

-Стечена знања у учионицама, кабинетима и лабораторијама студенти примењују и допуњују у самом воћњаку. Они се на један практичан начин упознају са свим фазама у производњи квалитетне јабуке, изјавио је проф. др практичне наставе Новица Илић и додао да студенти ту могу да виде резултате примене савремене технологије.

Он наводи да ће овогодишњи род златног делишеса, ајдареда и грени смита, чија се стабла  налазе у четвртој години родности, износити од 30 до 40 тона.

-Цели воћњак је заштићен и покривен противградном мрежом. На прву класу отпада 85 до 95 одсто произведене јабуке, тако да проблема са пласманом неће бити, рекао је Илић и додао да у наредном периоду планирају да на површини од два хектара засаде шљиву и вишњу, а на површини од 83 ара винову лозу. Ови засади ће имати савремене системе за наводњавање.

Основни задатак  школе је да  студенти који се образују у области воћарства и виноградарства и заштите биља, у што већој мери стекну практична знања која би, одмах након стицања дипломе, могли да примене на сопственим економијама или код послодаваца.

Величина слова: