NAJAVA ZA MEDIJE ZA 04.06.2019 – ZASEDANJE SKUPŠTINE GRADA PROKUPLJA
3. juna 2019.
Povećan broj uboda krpelja, za 10 dana 11 Prokupčana zatražilo pomoć lekara
3. juna 2019.
Prikaži sve

Predavanje za srednjoškolce o štetnosti duvanskog dima

Povodom obeležavanja 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima,  Savetovalište za mlade Doma zdravlja u Prokuplju organizovalo je predavanje namenjeno učenicima Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju.

Predavanje je održala psiholog prokupačkog Savetovališta za mlade, Ivanka Zlatković.

-Kao društvo, moramo da budemo svesni da su mladi najinteresantnija društvena grupa za duvansku industriju,  kazala je Zlatković i dodala da baš zbog toga moramo stalno da im  govorimo o ovoj temi, informišemo ih i upozoravamo, i kod njih razvijamo svest o štetnosti pušenja.

Ona je objasnila da u tom smislu veliki značaj ima i veština komunikacije sa omladinom, sa akcentom na fenomen socijalnog pritiska od strane njihovih vršnjaka, moć samostalnog odlučivanja mladih i preuzimanja odgovornosti za lično ponašanje.

-Pušenje je najznačajniji faktor rizika oboljevanja i smrtnosti u svetu, a kako ljudi najčešće u doba adolescencije počinju da puše, prevencija kod dece i omladine je ključ strategije, koja ima za cilj smanjenje oboljevanja i smrtnosti kao posledice pušenja, zaključila je Ivanka Zlatković.

 

 

 


Veličina slova: