Председник Вучић: Захвалност јуначкој Топлици
16. марта 2018.
Заједнички програм за инклузију
19. марта 2018.
Прикажи све

Председник Србије Александар Вучић са новинарима

Након свечаног отварања фабрике БизЛинк у Прокупљу Александар Вучић је разговарао са новинарима и одговарао на питања из домена дневне политике.

Том приликом председник Србије је рекао да очекује да ће прва деоница аутопута између Ниша и Приштине почети да се гради за неколико месеци и изразио очекивање да ће то омогућити да се Топлица и тај део Србије унапреди економски.

Он  је изразио уверење да ће у Србији за годину и по дана број незапослених пасти испод десет одсто, али да незапосленост није највећи проблем, већ су то низак наталитет и питање Косова.

– Имаћемо трећу годину заредом суфицит у буџету, иако смо имали предвиђени дефицит. То никада није било. Хвала Међународном монетарном фонду (ММФ) јер нам је помогао у дисциплиновању јавних финансија. Наставићемо у јулу аранжман са ММФ-ом, да ли на две или три године, то ћемо још да видимо, рекао је Вучић.

Такође је навео да нису тачне оцене опозиције да је у Србији дошло до ескалације насиља и навео да је у прошлој години било три пута мање убистава него у 2001. години, када су на власти били људи који га данас за то оптужују.

– Дакле, готово три пута мање него  2001. године. Не три одсто, или 30 одсто мање, него три пута мање. То су званични подаци и чињенице. Али, не можете то да објасните људима који мрзе, нарочито ако то не одговара њиховим политичким интересима, рекао је Вучић.

Коментаришући случај да је неко сипао детерџент у фонтану на Славији  и рекао да нико нема право да уништава имовину која припада грађанима.

– Нека уништавају у својој кући. Скупљате политичке поене тако што уништавате имовину народа? Тако што сте кретен који детерџент ставља у фонтану? Каква је то политика? Политика: „Ми смо кретени“? Имате ви право да будете кретени, али немате право да уништавате имовину, рекао је Вучић.

Говорећи о саопштењу Радио-телевизије Србије (РТС) о оптужбама да је у дебатној емисији утишаван микрофон градском менаџеру Београда Горану Весићу, Вучић је рекао да то саопштење није било потпуно нефер, али да се и из њега види да Весић ипак јесте био утишаван.

– Надам се да ће РТС у будућности имати такве техничке могућности да обезбеди једнак третман свим учесницима у дебати и да таквих проблема неће бити у будућности, рекао је председник Србије.

Одговарајући на питање новинара о насиљу над Србима на Косову од  којег ће сутра бити 14 година, за које до сада нико није одговарао Вучић је казао „Толико о Еулексу и о међународној правди. А за Приштину, од њих нисам ни очекивао ни боље ни више“. Он је додао да ће Србија, у складу са својим могућностима и пољем деловања, наставити да буде уз Србе на Косову и да ће се борити мирним средствима, односно да неће никога  провоцирати, само ће тражити истину и правду.

Такође је одбацио оптужбе опозиције да Београд опструира истрагу убиства Оливера Ивановића у Северној Косовској Митровици и рекао да је истражни процес у рукама косовских органа.

 

 

Величина слова: