Učenici OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ znaju šta je pravilna ishrana
26. oktobra 2018.
Prokuplje domaćin 23. Smotre učeničkih zadruga Srbije
26. oktobra 2018.
Prikaži sve

Predstava „Da li je to bila ševa” oduševila publiku

U prepunoj sali Doma kulture “Radivoj Uvalić Bata“ sinoć je Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“ premijerno odigralo predstavu „Da li je to bila ševa“, koju je režirala Tijana Petrović, po tekstu Efraima Kišona.

Ovo je urnebesna komedija u kojoj su igrali Ivica Ilić (Romeo), Tijana Petrović (Julija), Predrag Slavković (Šekspir), Dejan Jovičić ( Lorenco), Anastasija Cvijanović ( Lukrecija) i Jelena Lukić (Sufler).

Ovaj komad je publici pružio drugačiji pogled na najpoznatiju ljubavnu priču o Romeu i Juliji, 30 godina pošto su preživeli i ostvarili svoju ljubav.

Komad „Da li je to bila ševa“ Efraima Kišona je satirična slika jednog od najvećih ljubavnih parova u svetskoj književnosti-Romea i Julije, koju je Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“ maestralno izvelo. Oni u njoj nisu tragično okončali svoju ljubav već su preživeli, Julija se probudila na vreme da spreči Romeovo samoubistvo.

Trideset godina kasnije zatičemo ih u braku iz koga je davno nestala romantična zaljubljenost, a zamenila ju je rutina i nezadovoljstvo jalovim životom. Romeo i Julija kubure sa novcem koji je najčešći povod za svađu, a imaju i probleme sa ćerkom tinejdžerkom Lukrecijom i njenim odrastanjem i vaspitanjem.

S vremena na vreme obilazi ih i sam Šekspir, jer mu je u grobu dosadilo da sluša kako se svađaju.

Kišonov tekst nudi i prizemni humor i satiru, ali i poigravanje sa originalnim Šekspirovim delima-fratar koji je venčao Romea i Juliju često Juliju naziva Ofelijom, a za Romea misli da je Hamlet i slično.

-Sve je bilo za pohvalu, počev od režije, scenografije, glumaca koji su vladali scenom. Svi smo oduševljeni i ponovo bi je gledali. To je poruka organizatoru, da što pre vidimo reprizu. Smeha nikad dosta, a za ove glumce, koji nisu štedeli svoju emociju nijednog trenutka, kako bi dočarali predstavu na pravi način, aplauza nikad dosta, istakli su zadovoljni gledaoci.

Ova premijera bila je i lep povod da prokupački glumac Ivica Ilić obeleži svoj jubilej u pozorištu. Po završetku predstave prikazan je kratak film posvećen glavnom glumcu u ovoj predstavi, povodom 25 godina pozorišnog rada. U filmu su prikazane fotografije i isečci video zapisa sa predstava, ali i kratke video poruke koje su pripremile kolege iz pozorišta i njegova supruga Ljiljana.

Ova ustanova kulture, na čijoj sceni je Ilić odigrao veliki broj predstava, uručila mu je zahvalnicu.

Pored brojne publike, premijeri predstave su prisustvovali i zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović, većnica za kulturu Milica Erić i pomoćnik predsednika opštine Prokuplje Ljubinko Blagotić.

 

 

Veličina slova: