Položeni venci na Spomen obeležje
22. februara 2018.
Gimnazijalac iz Prokuplja najbolji u Srbiji
22. februara 2018.
Prikaži sve

Predstavljen novi broj “Toka“

U prokupačkom Domu kulture sinoć je predstavljen novi 54. broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Tok“. O njemu su govorili urednik Toka Dragan Ognjanović i urednici rubrika zastupljenih u ovom časopisu.

Ovo je bila prilika i da se pojedini autori čiji su radovi zastupljeni u časopisu predstave ljubiteljima pisane reči.

– U 2017. godini izašao je jedan broj časopisa „Tok“. Nadam se da će u ovoj , zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja bita objavljena dva broja , rekao je urednik časopisa „Tok“ Dragan Ognjanović.

On je dodao da ovaj broj časopisa ima povećan broj strana zbog velikog broja pristiglih priloga.

-„Tok“ je tu da bude spona između svih generacija i svima omogući izražavanje umetničke osobenosti i iznošenje naučnih činjenica iz oblasti društveno-humanističkih nauka. On je protočno mesto topličke kulture i uopšte srpske kulture. Na njegovim stranicama svoje tekstove objavljivali su mnogi velikani naše književnosti, književne kritike i istorije, filozofije, sociologije. On uspeva da ispuni svoju misiju da na najbolji način reprezentuje topličku kulturu, ali i da u Toplicu donese najznačajnije stvaraoce naše kulture uopšte, istakao je Ognjanović i izrazio nadu da će sledeći 55. broj ovog časopisa podržati Ministarstvo kulture i informisanja, jer je kako kaže, „Tok“ uvek išao rame uz rame sa svojim savremenicima „Bagdalom“, „Gradinom“, „Braničevom“, „Poveljom“ i drugima.

Ovaj 54. broj „Toka“ sadrži brojne tekstove iz različitih oblasti. Posvećen je pre svega kulturnim dešavanjima u 2017. godini i sam njegov početak rezervisan je upravo za retrospektivu o njima. Značajno mesto zauzimaju i pesme sa različitih konkursa, ali i proza koja se proteže od novele do mikroproze. Ne izostaju ni uvek rado čitani eseji, istorijski članci, prevodi, tumačenja i prikazi.

-Uvek se trudimo da onim što objavimo pokrijemo sve kulturne oblasti i sve ono što je važno za naš kraj, istakao je Ognjanović.

Časopis „Tok“ jeste jedini časopis za kulturu i umetnost  u Toplici, i časopis koji ima tradiciju dužu od pola veka.

Veličina slova: