Zajedno do najboljih kulturnih sadržaja za građane Prokuplja
6. decembra 2018.
Radionica glume za prokupačke gimnazijalce
6. decembra 2018.
Prikaži sve

Predstavljen roman “Direktor Vlajko” Sibina Šovića

U klubu Doma kulture promovisan je roman “Direktor Vlajko”, autora Sibina Šovića. Ljubiteljima pisane reči o romanu su, pored autora, govorili Biserka Milosavljević i Sonja Miljković.

-Ovaj roman je nastavak priče o likovima iz prethodne trilogije “Tri ambicije”, među kojima je glavna ličnost Vlajko, profesor istorije. Autor romana ga prati u kontekstu društvenih, političkih i ekonomskih okolnosti u poslednje dve decenije prošlog i prvoj deceniji 21. veka, izjavila je Milosavljević i dodala da se radnja romana uglavnom odvija u okviru škole u kojoj je Vlajko direktor.

Ona je naglasila da je autor romana, prateći sudbinu glavnog junaka, faktografski i hronološki podsetio na teške društvene i političke turbulencije od početka krize u Jugoslaviji krajem osamdesetih godina 20. veka do Kumanovskog sporazuma 1999. godine.

Kao dugogodišnji profesor u školama, Šović je na jedan svoj način prikazao rad đaka, profesora i samog direktora.

-U vreme ratova u bivšim jugoslovenskim republikama, sankcija, nestašica mnogih proizvoda, nezabeležene hiperinflacije, uvođenja višepartijskog sistema, glavni junak, direktor Vlajko, nastoji da sve teškoće ne zaustave odrastanje novih generacija. Škola je vaspitno obrazovna ustanova i ona treba da se bavi tim poslovima, bez obzira na sve teškoće koje postoje u jednom društvu, rekao je autor i dodao da je glavni junak, kao odgovoran i stručan pedagog i rukovodilac, uspeo da ispuni tu svoju misiju. Autor romana, prof. Sibin Šović, od 1998. do 2018. godine objavio je 25 književnih dela. Kao profesor književnosti, književni kritičar i lektor za srpski jezik, učestvovao je u promocijama brojnih književnih dela Toplice, Kraljeva, Beograda, Leskovca, Merošine i drugih gradova jugoistočne Srbije.

Sibin Šović najavio je da juna meseca naredne godine planira da predstavi novi roman…

Veličina slova: