Prokupački planinari putevima legendarnog vođe Topličkog ustanka Koste Pećanca
19. marta 2019.
Predstavljena zbirka poezije “Budi mi sve”
20. marta 2019.
Prikaži sve

Predstavljen roman „Srpsko srce Johanovo“ u Narodnom muzeju Toplice

U organizaciji crkve Svetog Prokopija i Narodnog muzeja Toplice, u ovoj ustanovi kulture, prokupačkoj publici predstavljen je roman „Srpsko srce Johanovo“, autora Veselina P. Dželetovića. Gosti prokupačkog Muzeja pored autora, bili su predstavnik Udruženja pisaca „Poeta“ Slobodan Rosić, filmski producent Dragan Ivanović i glumac Nemanja Blažević.

Promociji ove knjige prisustvovala je i Član gradskog veća za kulturu Milica Erić.

Autor Veselin P. Dželetović, predsednik Udruženja pisaca „Poeta“, svoj roman napisao je 2010. godine. Knjiga je do danas doživela 13 izdanja, a u pripremi je i četrnaesto. Prevedena je na ruski, francuski, nemački, engleski, grčki, italijanski, jermenski i makedonski jezik. Dobila je i brojne nagrade, kao i specijalno priznanje Akademije „Ivo Andrić“.

Dželetović je ovim romanom zagrebao po bolnoj temi trgovine organima, koja je deo tragične sudbine Srba tokom borbe za opstanak na Kosovu. Dotakao se ozloglašene „Žute kuće“ i iskazao istinu koja zaslužuje pažnju. Možda najveća vrednost romana i jeste istina koju nam donosi, ali poetski preoblikovana, bez strašnih i mučnih prizora stradanja.

Pisac je Johana upoznao 2004. godine na srpskom groblju jednog kosovskog sela i tako saznao neverovatnu priču. Johan Vagner, Nemac plemićkog porekla, nakon uspešne transplantacije srca, počinje da sanja nepoznate predele, seosku kuću, plavookog dečaka i pravoslavnu crkvu. Sa tim mislima odlučuje da ode na Kosmet i sazna identitet donora. Nemac doznaje da je čovek zahvaljujući kome je živ zapravo bio kidnapovan i nakon smrti dečakove majke odlučuje da pređe u pravoslavlje, a dečaka usvoji.

-Istina je kao voda, polako, ali sigurno nalazi svoj put. Morala je da postoji božanska promisao da upravo ja saznam Johanovu priču i uobličim je, kako bi došla do što većeg broja ljudi, rekao je Dželetović.

Pisac je istakao i svoju veru u Kosovo i Metohiju jer je to naš zavičaj „a zavičaj i uspomene niko ne može da nam uzme“.

Roman očekuje i filmsku realizaciju, čime bi domet ove istinite priče bio znatno širi.

Veličina slova: