Sportski vikend
22. marta 2019.
Prokupačka Biblioteka obeležava Dan ustanove
22. marta 2019.
Prikaži sve

Predstavljena „Azbukijada“ prokupačkog aforističara Milivoja Krstića

Prokupački satiričar, aforističar, haiku pesnik i čuvar poezije na dijalektu Milivoje Krstić, predstavio je svoju treću knjigu “Azbukijada”.

Veliki broj poštovalaca Krstićevog humora, okupio se u Klubu Doma kulture da čuje koje je aforizme “od A do Š” spremio da pročita.

Autor je najpre objasnio da je knjiga trebalo da nosi naslov “Od A do Š”.

-Posle više konsultacija, složili smo se da je to možda pre forma i naslov koji više odgovara enciklopedijskim izdanjima. Raspored aforizama je ostao po azbučnom redu, pa smo tako došli i do adekvatnog naziva za moju azbuku aforizama. U našoj zemlji postoje različite manifestacije, na primer kupusijada, roštiljijada, šljivijada, belmužijada, pa zašto onda naziv moje knjige ne bi bio azbukijada, rekao je u svom maniru Krstić.

Pored autora, na promociji knjige govorili su Srbijanka Stanković i Dragan Ognjanović, kao i recenzent Saša Milovanović.

–Zbog prirodnosti i spontanosti, ali i večito šaljivog duha i tona, često zaboravljamo da je Milivoje Krstić jedan od najboljih autora Toplice danas. Malo ko zna, upravo zbog njegove skromnosti, da je on prvi Srbin koji je ušao u svetsku antologiju haiku poezije, da je višestruko nagrađivan za svoju satiričnu poeziju i aforizme. Ova knjiga će vas „pomeriti“, smejaćete se, zamisliti, osetiti gorčinu, pa ponovo smejati, jer kako kaže Milivoje “Aforizam je kratak, ali ima produženo dejstvo”, naglasila  je profesor književnosti Srbijanka Stanković.

Pozitivno prijateljsko književno veče, pesnik je završio kazivanjem šaljive dečije pesme posvećene unuci Katarini, nakon čega se u redu čekalo za njegovu “Azbukijadu”.

Predstavljanju knjige prisustvovala je i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

Veličina slova: