Nepoznate osobe poskidale prskalice sa fontane u parku junacima “Gvozdenog puka”, Simonović: Čuvajte grad u kome živite!
13. juna 2019.
Letnja zabava za mlade u organizaciji Sportskog saveza Prokuplja
14. juna 2019.
Prikaži sve

Predstavljena knjiga „Matica toplička“ u prokupačkom Muzeju

U Narodnom muzeju Toplice, Jelena Stojanović iz Beograda predstavila je svoju prvu knjigu „Matica toplička“. O knjizi su, pored autora, govorili i urednik Izdavačke kuće „Pešić i sinovi“ Vesna Pešić i prokupački pisac Sibin Šović.
Knjiga obuhvata jedno od najslavnijih, ali i najdramatičnijih razdoblja u novijoj srpskoj istoriji, predvečerje i iskrsavanje Balkanskih ratova, kao i Prvog svetskog, u kojima su preci autorke pružili značajan doprinos.
Prema mišljenju recenzenta knjige, dr Aleksandra Gordića, autorka je vrlo uverljivo dočarala tadašnja zbivanja, ali i kritični ambijent u kojem su se prelamale sudbine ne samo njenih dedova, nego i celokupnog srpstva.
-Za ovu tematiku sam se odlučila slušajući priče svojih predaka, naročito dede Milorada Kozića i Dobrice Stojanovića. Celo detinjstvo sam provela u Toplici, u selima Gojinovac i Mala Draguša, gde i danas rado dolazim. Ovaj kraj je veoma značajan za celu moju porodicu. Tema mog master rada, na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura, bila je vezana za potencijal eko turizma u Toplici, istakla je autorka, govoreći o tome zašto se odlučila da tema njene knjige bude vezana za Toplicu.
U knjizi „Matica toplička“, Jelena je predstavila Srbiju iz prošlog veka, kroz topličku porodičnu priču. Iako je rođena u Beogradu, Toplica je Jeleni u duši i neraskidivo je vezana za ovaj kraj.
Zanimljivo je i to da u knjizi postoji i karta sa turističkim pojmovima, ali i popis nekih znamenitih ličnosti, koji će čitaoce upoznati, ne samo sa prirodnim lepotama topličkog kraja, već i sa njegovom istorijom, kulturom i tradicijom.
Veličina slova: