Најбољи рецитатори учествују на Окружној смотри у Житорађи
20. марта 2019.
Градско веће одлучило: Санација и реконструкција градских фонтана и водоводне мреже
20. марта 2019.
Прикажи све

Превентивни прегледи у Дому здравља поводом обележавања Дана борбе против канцера дојке

-У оквиру обележавања Дана борбе против канцера, Превентивни центар Дома здравља у Прокупљу данас је спровео акцију превентивних прегледа на канцер дојке, рекла је портпарол ове здравствене установе Виолета Мирковић.

Она је истакла да је поред овога, у марту спроведено низ других акција превентивних прегледа у циљу раног откривања ове болести, као што су скрининг прегледи на рак дебелог црева и плућа.

-Ми смо упутили позив свима онима који имају било какве здравствене проблеме који би указивали на појаву ове опаке болести да се јаве Превентивном центру, где их пре свега информишемо о симптомима и испољавању болести и ако то они желе упућујемо их и на лекарске контролне прегледе, казала је Весна Ахмић из Превентивног центра.

Према њеним речима, током акције превентивних прегледа дебелог црева прегледано је 40 пацијената, а велико интересовање било је и за преглед плућа.

-Наша улога је заправо саветодавна и своди се на разговор са пацијентима и пружање основних информација о појави, симптомима и испољавању болести, казала је Ахмић.

Она је објаснила да су жене током данашњег дана, када се обележава Дан борбе против рака дојке, показале велико интересовање и да је неколико десетина њих било спремно да погледа слајдове о начину на који се врши самопреглед дојке, као и колико је ефикасан и безболан преглед мамографом.

-Информације које код нас добију веома су важне за све оне који сумњају на болест, како би благовремено били упућени на специјалистички контролни преглед, што је од кључног значаја код раног откривања болести и касније од пресудног значаја за излечење, ако се зна да је рак готово у свим случајевима излечив ако се рано открије, закључила је Весна Ахмић из Превентивног центра.

Величина слова: