Vlada Švajcarske pomaže lokalnim samoupravama u pružanju pomoći socijalno ranjivim grupama
22. marta 2019.
Sportski vikend
22. marta 2019.
Prikaži sve

Produženi boravak u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“

U cilju pružanja pomoći zaposlenim roditeljima, a uz odobrenje Ministarstva, Osnovna škola „Nikodije Stojanović Tatko“ je od ove školske godine otvorila produženi boravak u svojim prostorijama u vannastavnom vremenu, kao oblik vaspitno-obrazovnog rada. U njemu svakog radnog dana od 7 do 15 časova, a po potrebi i duže, boravi 25 mališana, koji pohađaju prvi razred.

Njihova učiteljica je Snežana Lazić, a prema rečima zamenika direktora Lidije Veljković, sledeće školske godine će to biti neko drugi.

-Rad u produženom boravku razlikuje se od rada u redovnoj nastavi. U njemu se prepliću i povezuju  rad, učenje i igra. Atmosfera u našem boravku je uvek prijatna, a po potrebi je i radna i zabavna. Škola učenicima obezbeđuje mogućnost ishrane, koja se vrši u školskoj trpezariji, koja je kao i ceo produženi boravak opremljena po najmodernijim evropskim standardima, rekla je Veljković i dodala da roditelji za užinu svom detetu plaćaju dnevno po 50 dinara, a za ručak 150.

Ona je posebno naglasila da je osnovni i najvažniji zadatak ovog boravka, ali i zaposlenih u školi da olakšaju roditeljima, jer prvaci ovde provode vreme pre i posle školske nastave. Oni u boravku rade domaće zadatke, učestvuju u edukativnim radionicama i što je najvažnije potpuno su bezbedni, jer je sve prilagođeno njihovom uzrastu. Učionica u kojoj provode veći deo dana je svetla, dovoljno velika i opremljena audio-vizuelnom opremom, didaktičkim pomagalima i računarima. Za različite aktivnosti učenika, obezbeđen je i školski materijal u vidu papira, bojica i plastelina.

U Školi ističu da će prilikom upisa dece u prvi razred, roditelji dobiti anketne listiće, gde će se izjasniti da li žele da njihovo dete bude u produženom boravku i ukoliko bude postojalo interesovanje, tražiće se dozvola od Ministarstva za formiranje još jedne grupe.

Osnovna škola „Nikodije Stojanović Tatko“, zajedno sa svojim  izdvojenim odeljenjima, ima 854 učenika, a prvi razred ove školske godine čine tri odeljenja.

Veličina slova: