Одржан Сајам запошљавања у Прокупљу
3. априла 2018.
Уручена помоћ поплављеним породицама
4. априла 2018.
Прикажи све

Пројекат “Прокупачка епигенија“ подржало Министарство културе

На конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије „Градови у фокусу 2018“ Прокупље се нашло међу 22 пројекта из исто толико градова и општина који ће поменуто Министарство са укупно 150 милиона динара финанасирати ове године.

Министарство културе Републике Србије високо је оценило, и као одличан прихватило за финансирање, са укупно седам милиона динара, прокупачки пројекат под називом “Прокупачка епигенија“.

По оцени министра културе и информисања Владана Вукосављевића кроз овакву финансијску помоћ локалним самоуправама за развој културног живота, инфраструктуре, реконструкцију, адаптацију, обнову објеката, затим кроз финанасирање културних манифестација, доприноси се да културни живот у Србији буде богатији, разноврснији и пре свега, децентрализован.

-Различите историјске околности су довеле до тога да су локалне самоуправе у Србији почеле да посустају и финансијски и организационо упркос томе што смо се уверили да у установама културе широм земље ради велики број посвећених, талентованих, вредних, одлучних ентузијаста који културни живот у својим срединама држе на високом нивоу, рекао је  Вукосављевић на проглашењу добитника средстава конкурса у Клубу посланика у Београду.

Оценивши да је добро што су локалне самоуправе показале више интересовања ове године него у претходне две, министар је рекао да ће се потрудити да следеће године буде издвојено и више од 150 милиона динара, јер сматра да они то апсолутно заслужују.

Вукосављевић је рекао да се ефекти помака у области културе, духовног уздизања појединаца и друштава не могу мерити на дневном нивоу, као што се то може у области економије и прозводње, што област културе чини посебно изазовном.

-Министарство културе и информисања ће настојати да осоколи и охрабри и финансијски и стручно сваки пројекат у области културе који је вредан, поручио је министар и додао да ћемо резултате тих заједничких напора видети у годинама које долазе јер се морају осетити  њихови ефекти на цело друштво. То је наша обавеза и за ове генерације, али и оне које долазе иза нас, закључио је Вукосављевић.

Министар је овом приликом посебно похвалио општину Прокупље која је у последње време много напредовала у области културе и рекао да ће он то имати у виду и током даље обострано добре сарадње за добробит грађана Прокупља.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић захвалио се на свему што је министар Вукосављевић до сада урадио за наш град и истакао да се захваљујући њему помера фокус са већих културних центара, као што су Београд, Нови Сад, Ниш, на мање па је тако и мала општина Прокупље на југу Србије наишла на разумевање.

-Прокупље је мало место али надалеко познато по јунаштву, бурној историји, Топличком устанку, песнику  Радету Драинцу, истакао је Симоновић и још једном се захвалио министру што је препознао заслуге наше општине и поклонио пажњу Прокупљу.

– Министар је до сада три пута посетио Прокупље и том приликом смо водили срдачне, отворене и конкретне разговоре пуне међусобног разумевања и поверења, казао је председник и додао да су том приликом од министра Вукосављевића добили мноштво добрих савета како да унапредимо културни живот и рад наших установа културе.

Симоновић је овом приликом нагласио да је тако добра сарадња резултирала и новчаном помоћи Министарства и подршком пројектима установа културе.

Тако је током 2017. године Народни музеј Топлице добио близу 4,5 милиона динара  за реконструкцију крова и фасаде зграде а Народна библиотека “Раде Драинац” 400.000 динара за климатизацију просторија. Историјски архив Топлице добио је 1,1 милион динара за опрему чиме је значајно унапређено пословање архива.

-Драго ми је да се тај тренд финанасирања наших пројеката од Министарства наставља и ове године , казао је Симоновић и истакао да ће то бити од великог значаја и у многоме допринети још бољем раду установа културе у нашем месту.

Говорећи о сарадњи са Министарством  председник Симоновић је нагласио, да је министар Вукосављевић једини министар културе који је у последњих 48 година дуге историје “Драинчевих сусрета” песника  присуствовао овој манифестацији и лично уручио награду лауреату, што најбоље говори о томе са колико посвећености и пажње обавља посао министра.

Овом приликом Симоновић се захвалио Вукосављевићу на личном залагању да се речи вишедеценијски проблем смештаја и недостатка простора прокупачке библиотеке и дао Прокупчанима наду да ћемо убрзо добити нову зграду библиотеке.

Симоновић се такође захвалио на подршци Влади републике Србије и ресорном министарству уз чију подршку је на величанствен начин обележена стогодишњица Топличког устанка.

-Надамо се да ћемо и ове године када будемо обележавали стогодишњицу ослобођења Прокупља у Првом светском рату, имати исту такву подршку, рекао је Симоновић и нагласио да ће тим поводом у Прокупљу бити изграђен Спомен парк посвећен “Другом Гвозденом пуку” најславнијој јединици српске војске.

Спомен парк ће бити отворен 12. октобра 2018. а покровитељ државне манифестације, која ће се поводом завршетка Великог рата одржати у Прокупљу биће председник Србије Александар Вучић.

Овом приликом речено је да је ове године за финансирање пријавњено 75 пројеката, што је за око 50 одсто више него претходне године. Такође су на конкурс приспеле пријаве из свих делова Србије, што значи да активности Министарства културе и информисања доприносе подизању свести локалних заједница о значају културе као покретача друштвеног развоја друштвене заједнице.

 

Величина слова: