Raspisan oglas za besplatnu banju za penzionere
7. maja 2019.
Počeo teniski turnir za dečake i devojčice u Prokuplju
7. maja 2019.
Prikaži sve

Prokupačke ustanove kulture dobile sredstva za nove projekte

Ministarstvo kulture Republike Srbije odobrilo je sredstva u iznosu od 7,5 miliona dinara za realizaciju projekata ustanova kulture u Prokuplju.

Kako ističe član Gradskog veća za kulturu, Milica Erić, zajedničkim zalaganjem i timskim radom, ustanove kulture izradile su dobre projekte, a njihova realizacija znatno će unaprediti i podići na viši nivo kulturu u gradu.

-Ponosna sam na rad naših ustanova kulture koje su pojedinačno, sa po više projekata, konkurisale za sredstva Ministarstva kulture i što je na konkursima odobreno ukupno 14 projekata. To znači da su svi vredno i odgovorno radili kao i prošle godine, a dobijena sredstva omogućiće da nastavimo da ulažemo u kulturu našeg grada, kazala je većnica Erić i ovom prilikom se zahvalila Ministarstvu kulture i ministru Vladanu Vukosavljeviću na odobrenim sredstvima.

Ministarstvo kulture nastavlja i u ovoj, kao i prethodnih godina, da podržava rad prokupačkih ustanova kulture.

Za projekat Istorijskog arhiva Toplica, „Energetska sanacija fasade i zamena stolarije”, Ministarstvo je odobrilo četiri miliona dinara.

-Dobijenim sredstvima, završićemo kompletnu energetsku sanaciju zgrade Arhiva. Tokom prošle godine, dobijena sredstva uložili smo u rekonstrukciju krova zgrade, dok ove godine planiramo da   uradimo potpuno novu fasadu i zamenimo stolariju na depoima, istakao je direktor Istorijskog arhiva Milan Stojanović.

Ministarstvo kulture podržalo je nekoliko projekata Narodnog muzeja sa oko 1,5 miliona dinara, a dobijena sredstva biće iskorišćena za dve muzejske postavke, i to “ Arheološko nalazište opštine Prokuplje“ i „Prokuplje u 20. veku“, kao i za održavanje međunarodnog naučnog skupa na temu „Ratni zločini bugarske vojske u Drugom svetskom ratu“.

-Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, rekonstruisali smo spoljašnji deo zgrade Muzeja, a ove godine radićemo na uređenju njegove unutrašnjosti. Odobrena su nam tri projekta, tako da ćemo imati i nove moderne muzejske postavke, i  time ćemo zaokružiti rad naše ustanove, kazao je direktor Darko Žarić.

Projekti Doma kulture takođe su sagledani od strane Ministarstva, a direktorka ove ustanove, Tijana Petrović, ističe da su svi oni podjednako važni za unapređenje kulture u Prokuplju.

-Istakla bih projekte koji se odnose na pozorišni život u našem gradu. Jedan od njih odnosi se na obeležavanje stogodišnjice prokupačkog pozorišta, a drugi na obeležavanje više značajnih jubileja, kao što su 50. Drainčevi susreti, 120. godina od rođenja Rada Drainca. U saradnji sa Narodnom bibliotekom planiramo da uradimo predstavu koja će govoriti baš o Draincu, pod nazivom „Aprilski kašalj nad poezijom“, koju je podržalo Ministarstvo kulture, izjavila je direktorka Petrović.

Narodna biblioteka „Rade Drainac“ je od Ministarstva kulture  dobila sredstva za realizaciju šest projekata.

-Ove godine slavimo dva jubileja, posvećena pesniku Radu Draincu. Osim obeležavanja 50. Drainčevih susreta i 120 godina od rođenja pesnika, sredstva ćemo uložiti u otvaranje Spomen-sobe posvećene Draincu i prevoda njegovih dela na francuski jezik, rekao je direktor Narodne biblioteke Dragan Ognjanović i dodao da će biti realizovani i drugi projekti, kao što je „Lektirići eks ju fest“, koji okuplja decu i omladinu iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

Većnica za kulturu Milica Erić može da se pohvali i priznanjem „Kulturni obrazac“ koje joj je uručio ministar kulture Vladan Vukosavljević za posvećenost u radu na korist naše kulture.

-Ponosim se time što sam prvi dobitnik ovog priznanja iz grada u kome živim i radim. Zadovoljstvo je podeliti ga sa ljudima koji rade u prokupačkim ustanovama kulture, istakla je Milica Erić.

Veličina slova: