Izuzetno veliko interesovanje građana Prokuplja za preventivne lekarske preglede
23. septembra 2019.
Rekordan odziv dobrovoljnih davalaca krvi
24. septembra 2019.
Prikaži sve

Prokupački Muzej kao deo „Dana evropske baštine“

Narodni muzej Toplice je ove godine po sedmi put deo manifestacije „Dani evropske baštine“, koja se u Srbiji održava od 2002. godine. I ove godine su, baš kao i prethodnih, kako navodi direktor ove ustanove Darko Žarić, spremili veliki broj zanimljivih i poučnih sadržaja.

-Izložbom starih igračaka, večeras u 19 sati u Prokuplju, otvaramo ovu veoma važnu manifestaciju i ovom prilikom pozivamo sve naše sugrađane da budu deo nje. Pripremili smo raznovrstan program, u kome će svi oni moći da čuju interesantne priče i u njima učestvuju na temu ovogodišnjih „Dana evropske baštine“, a to je „Umetnost i zabava“. Kroz zadatu temu obuhvatili smo sve aspekte nasleđa posvećene umetnosti i zabavi i na taj način smo našim sugrađanima omogućili da posete kulturne sadržaje i na trenutak pobegnu iz svakodnevnog života. Cilj nam je svakako bio i da u svima nama probudimo stvaraoce, koji će brinuti i čuvati nasleđe, rekao je direktor Žarić, govoreći o predstojećoj manifestaciji.

Osnovna ideja ove manifestacije, koja će trajati do četvrtka 26. septembra, jeste da kultura u ovim danima bude dostupna svima. Da će biti baš tako, nagoveštava i veliki broj nesvakidašnjih sadržaja, koji u ova dva dana očekuju posetioce Muzeja i Galerije.

Posle otvaranja večerašnje izložbe starih igračaka, gde će biti izloženo oko 400 njih, već sutradan u 9 sati, takođe u Muzeju, zakazana je radionica „Magični svet Harija Potera“, koju će voditi Aleksandar Šljivić iz Udruženja Ordo Drakoniš iz Niša.

Na istom mestu od 12 sati, učiteljice Jelena Babić i Ljiljana Sokolović sa svojim učenicima održaće radionicu „Narodna nošnja od papira“. Veoma zanimljiv sadržaj svakako će biti onaj u kome će biti predstavljene nekadašnje igre kroz igraonicu „Stare igre za nove generacije“. U njoj će se naši mlađi sugrađani od 13 sati, upoznati sa igrama, kojima su nekada njihovi roditelji, ispunjavali slobodno vreme. U popodnevnim i večernjim satima, tačnije od 17 i 19, planiran je nastup plesne grupe „Iluzions dens studio“ i predstavljanje Doma učenika srednjih škola kroz program naslovljen „Toplici s ljubavlju“, u Galeriji „Boža Ilić“.

Veličina slova: