Прокупље међу првим општинама у игри „Узми рачун и победи 2018.“
29. марта 2018.
Нова зелена пијаца и мост биће и украс Прокупља
29. марта 2018.
Прикажи све

Прокупачки музеј на фестивалу „Наук није баук“

Народни музеј Топлице ће ове године  по трећи пут учествовати на фестивалу „Наук није баук“, који се 30. и 31. марта одржава у Нишу. На њему ће се као и увек  величати наука, иновације, али и младост и ентузијазам, а број излагача на поставкама прећи ће 1000.

-Пошто је цела година у знаку европског наслеђа, наш музеј се укључио најбољим што имамо. Прошле године смо у сарадњи са Математичким институтом из Београда и Електронским факултетом из Ниша направили дигиталну презентацију музејских поставки. Ово је на неки начин премијера свега тога. Презентација ће бити доступна на такозваној косој равни Електронског факултета из Ниша, који су наши сарадници, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

Други сегмент, којим ће се прокупачки музеј представити на десетом по реду фестивалу „Наук није баук“ јесте Плочник.

-Приказаћемо везу између стварног и виртуелног на примеру фигурине, добро познате девојке са дред фризуром. Фигурину ћемо представити на фотографији као сувенир и у 3Д пројекцији, а посетиоци овог фестивала ће моћи да виде и презентацију Архео-парка Плочник, истакла је археолог, музејски саветник прокупачког музеја Јулка Кузмановић Цветковић.

Поставка Народног музеја Топлице ће на овом фестивалу, у мултимедијалној презентацији, представити на видео платформи и поставке  неколико значајних споменика културе Топличког управног округа. Са посетиоцима  ће поделити  утиске и запажања о 3Д моделима археолошких предмета на таблету или телефону и показати статуете ливене у калупима на лицу места.Такође ће покушати и да одговоре на питање“ Може ли виртуелна презентација да замени поглед уживо.

Саставни део овогодишњег представљања прокупачког музеја на фестивалу „Наук није баук“ јесте и 3Д презентација новог музеја у Плочнику, популарисање науке у овом археолошком налазишту и практични приказ радионице „ПХ вредност и колико смо кисели“ ученика Техничке школе „15. мај“под руководством професора математике Слађане Трајковић.

 

Величина слова: