Национални ансамбл „Венац“ одушевио Прокупчане
17. маја 2019.
Републичка смотра ученичких задруга одржана у Прокупљу
20. маја 2019.
Прикажи све

Прокупачки пољопривредници на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

На 86. Међународном сајму пољопривреде, који је од 11. до 17. маја одржан у Новом Саду, своје производе представило је 1.518 излагача из Србије и 60 земаља света. Међу многобројним посетиоцима ове највеће смотре аграра у Југоисточној Европи, били су и пољопривредници из Прокупља и других општина Топлице.

Током разгледања многобројних штандова, заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да се у склопу реализације програмских активности на унапређењу и развоју пољопривреде на територији Прокупља, сваке године планира обилазак овог Сајма.

-Традиционални скуп реномираних и признатих домаћих и светских лидера из области аграра на једном месту, као што је Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду је јединствена прилика да се прокупачки и топлички пољопривредници упознају са свим новинама у области пољопривредне производње. Током обиласка многобројних штандова, они су могли да виде многе новине у области прехрамбене индустрије, сточарства, механизације, система за противградну заштиту и наводњавање, као и новине у коришћењу минералних ђубрива и заштитних средстава, па нове машине за прераду пољопривредних производа, изјавио је он и додао да су наши пољопривредници показали велико интересовање за све области пољопривреде.

Током посете, прокупачки пољопривредници су разговарали са произвођачима трактора и друге пољопривредне механизације, система за противградну заштиту и наводњавање, семенског материјала и сточне хране.

Пауновић је нагласио да је посета Сајму била јединствена прилика да се наши пољопривредници упознају са новим научним достигнућима и технологијама које се примењују у свету.

-Пољопривреда је таква грана привреде, где су присутне сталне новине. Нема рентабилне и одрживе производње, без примене нових научних достигнућа и технологија. Због тога локална самоуправа, у сарадњи са Одељењем за пољопривреду и Пољопривредно-стручном и саветодавном службом, током целе године организује предавања, саветовања, трибине и друге едукативне скупове. Сигуран сам да ће наши млади пољопривредници на својим имањима применити новине у области пољопривреде, како би добили квалитетан и здравствено безбедан производ, закључио је Пауновић.

Током посете Сајму, Пауновић је заједно са чланом Градског већа Жарком Копривицом посетио и штанд Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредне коморе Србије на којем је „Боки фоод“ из Доње Топонице, у власништву Дејана Јоксимовића,  изложио многобројне производе фирме.

Вршилац дужности директора ПССС, Дејан Тонић, захвалио се локалној самоуправи која је организовала овај одлазак у Нови Сад.

-У последње две године, успостављена је изузетно добра сарадња локалне самоуправе и ПССС. Овом сарадњом, највише су добили прокупачки и топлички пољопривредници, закључио је Тонић.

Међународни сајам пољопривреде посетили су и ученици и професори Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ и Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија.

Величина слова: