Odlučujuće utakmice odbojkaša
19. aprila 2019.
Setveni radovi se privode kraju
19. aprila 2019.
Prikaži sve

Prokupački ribolovci učestvovali u poribljavanju Krajkovačkog jezera sa 4. 000 mlađi pastrmke

Organizacija sportskih ribolovaca iz Prokuplja zajedno sa Udruženjem ribolovaca Južna Morava 2,  učestvovala je u poribljavanju Krajkovačkog jezera sa 4.000 mlađi kalifornijske pastrmke, saopštili su iz tog Udruženja.

Kako je rekao predsednik prokupačkih ribolovaca, Dragan Čvorović u akciji puštanja riblje mlađi pastrmke u Krajkovačko jezero učestvovali su ribolovci iz celog niškog regiona.

-Ovo je jedna od većih akcija koju smo započeli prošle godine, kada smo jesenas u to jezero pustili 2.000 kalifornijskih pastrmki, pa se očekuje da jezero koje je moralo da bude isušeno 2007. godine, ponovo oživi i što je najvažnije da se u njega ponovo vrati pastrmka, kazao je Čvorović.

Prema njegovim rečima to jezero je bilo poribljeno kalifornijskom pastrmkom, koja je dosta stradala nakon ispuštanja jezera 2007. godine a sada u njemu ima beovice, sunčanice, poneka babuška, šaran i potočna mrena.

Prokupački sportski ribolovci brinu o svim rekama u južnoj Srbiji na kojima pecaju ali posebno o Toplici, pa su tako nedavno, njihovi članovi dežurali prilikom mrešćenja skobalja koji je i najzastupljenija riblja vrsta u toj reci.

-Zbog čistoće vode i dubine rečnog korita skobalj se gotovo uvek mresti u Toplici, a kako je to vreme i najpogodnije za krivolov sportski ribolovci su danonoćno dežurali na mrestilištima kako bi ga sprečili, kazao je Čvorović.

Kako je naglasio poslednjih godina reka Toplica, koja je nekada bila jako zagađena, postala je ponovo pogodno mesto za život svih slatkovodnih vrsta riba koje vole čiste planinske brzake među kojima su pored pastrmke najpoznatije mrena, klen, karaš, smuđ i jegulja.

-Sledeće godine u planu je poribljavanje prokupačkog Rastovničkog jezera velikom količinom mlađi smuđa, što će učiniti da ovo jezero, u ambijentu netaknute prirode postane primamljivo za sportske ribolovce iz cele Srbije, kazao je Čvorović.

Veličina slova: