Прокупачким установама културе близу десет милиона динара за пројекте

Школа фудбала ређа успехе
12. јуна 2018.
Подмладак Црвеног крста иде на републичко такмичење
13. јуна 2018.
Прикажи све

Прокупачким установама културе близу десет милиона динара за пројекте

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије подржало је девет пројеката прокупачких установа културе са 9.500.000 динара, док је десети подржан од Министарства правде, средствима из опортунитета  са 370.000 динара.

-Важно је и значајно истаћи да су прокупачке установе културе путем пројеката добиле скоро десет процената средстава од укупног годишњег износа планираног општинским буџетом за културу у 2018. години. Уз редовне програмске активности које су припремали и одрадили за прву половину године, директори  су упоредо радили и пројекте, који су одлично сагледани од ресорног министарства, али и Министарства правде. Сада им предстоји озбиљан рад, како би се испоштовали рокови и средства употребила за реализацију пројеката за која су и намењена, истакла је члан Већа за културу у Општини Прокупље Милица Ерић и нагласила да ће и локална самоуправа настојати да помогне кад год јој то могућности буду дозвољавале.

Народни музеј Топлице је подржан са 2.000.000 динара за пројекат „Градови у фокусу“.

-Ова средства ћемо употребити за реконструкцију електричне мреже у Музеју у старом делу зграде, која је постављена 1962.године и делимично у новом делу(галерија музеја и канцеларије), која је постављена 1977.године. Ова реконструкција је веома важна,  јер у зимском периоду долази до честих загревања прекидача и осигурача, па би радници и музејски предмети у поставкама и депоима због могућности избијања пожара, могли бити угрожени, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и додао да ће овим средствима бити завршена и уградња громобранске инсталације, која је уклоњена 2012. године.

Осталих 550.000 динара, колико је Музеј још добио, биће употребљено за програм обележавања 100. година од ослобођења Прокупља и за откривање споменика Гвозденом пуку 12. октобра 2018. године.

Директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Драган Огњановић је рекао да је Библиотека и у 2018. години  наставила добру сарадњу са Министарством културе и информисања.

-Добили смо 700.000 динара за реализацију три пројекта и то за књижевну манифестацију „Драинчеви сусрети песника“, позоришни фестивал „Лектирићи Екс Ју Фест“ и  финансирање матичне службе наше библиотеке. У току је реализација пројекта који се односи на књижевну манифестацију „Драинчеви сусрети“. Први део је завршен у мају, други је планиран за август, док ће позоришни фестивал „Лектирићи“ бити реализован у септембру и октобру, истакао је Огњановић.

Дом културе „Радивој Увалић Бата“ је од ресорног министарства добио 250. 000 динара за ревитализацију фолклора у подјастребачким селима и 370. 000 динара од Министарства правде за реконструкцију позорнице.

-Подршка нам много значи. Наставићемо и убудуће да на овај начин постојеће услове у којима раде наши талентовани аматери променимо на боље, јер ће и они онда моћи на најбољи начин  да покажу своје умеће и пруже потпуни угођај публици, која је ту због њих и онога што кроз програм презентују, нагласила је директорка прокупачког Дома културе Тијана Петровић.

Историјском архиву „Топлица“ је за пројекат „Градови у фокусу“ припало 5.000.000 динара, а за металне полице и архивске кутије по 500.000 динара.

-Са потпројектом „Енергетска санација зграде Историјског архива “ Топлицe“ добили смо поменутих 5.000.000 динара које ћемо употребити за замену крова. Осталих милион динара, које смо добили из области Заштите културног наслеђа, искористићемо за набавку нових полица и архивских кутија, чиме ће се побољшати услови за рад, али и обезбедити квалитетније чување архивске грађе, подвукао је директор Историјског архива „Топлица“ Милан Стојановић.

Директори свих прокупачких установа културе су обећали да ће и убудуће пружати подршку једни другима у раду и заједничким снагама радити за добробит културног живота нашег града. Они су се овом приликом захвалили најпре Општини Прокупље која им увек прва пружи подршку, а онда и поменутим министарствима, захваљујући којима ће многе важне и велике инвестиције бити завршене у току ове године.

 

 

Comments are closed.

Величина слова: