Школа фудбала ређа успехе
12. јуна 2018.
Подмладак Црвеног крста иде на републичко такмичење
13. јуна 2018.
Прикажи све

Прокупачким установама културе близу десет милиона динара за пројекте

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије подржало је девет пројеката прокупачких установа културе са 9.500.000 динара, док је десети подржан од Министарства правде, средствима из опортунитета  са 370.000 динара.

-Важно је и значајно истаћи да су прокупачке установе културе путем пројеката добиле скоро десет процената средстава од укупног годишњег износа планираног општинским буџетом за културу у 2018. години. Уз редовне програмске активности које су припремали и одрадили за прву половину године, директори  су упоредо радили и пројекте, који су одлично сагледани од ресорног министарства, али и Министарства правде. Сада им предстоји озбиљан рад, како би се испоштовали рокови и средства употребила за реализацију пројеката за која су и намењена, истакла је члан Већа за културу у Општини Прокупље Милица Ерић и нагласила да ће и локална самоуправа настојати да помогне кад год јој то могућности буду дозвољавале.

Народни музеј Топлице је подржан са 2.000.000 динара за пројекат „Градови у фокусу“.

-Ова средства ћемо употребити за реконструкцију електричне мреже у Музеју у старом делу зграде, која је постављена 1962.године и делимично у новом делу(галерија музеја и канцеларије), која је постављена 1977.године. Ова реконструкција је веома важна,  јер у зимском периоду долази до честих загревања прекидача и осигурача, па би радници и музејски предмети у поставкама и депоима због могућности избијања пожара, могли бити угрожени, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и додао да ће овим средствима бити завршена и уградња громобранске инсталације, која је уклоњена 2012. године.

Осталих 550.000 динара, колико је Музеј још добио, биће употребљено за програм обележавања 100. година од ослобођења Прокупља и за откривање споменика Гвозденом пуку 12. октобра 2018. године.

Директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Драган Огњановић је рекао да је Библиотека и у 2018. години  наставила добру сарадњу са Министарством културе и информисања.

-Добили смо 700.000 динара за реализацију три пројекта и то за књижевну манифестацију „Драинчеви сусрети песника“, позоришни фестивал „Лектирићи Екс Ју Фест“ и  финансирање матичне службе наше библиотеке. У току је реализација пројекта који се односи на књижевну манифестацију „Драинчеви сусрети“. Први део је завршен у мају, други је планиран за август, док ће позоришни фестивал „Лектирићи“ бити реализован у септембру и октобру, истакао је Огњановић.

Дом културе „Радивој Увалић Бата“ је од ресорног министарства добио 250. 000 динара за ревитализацију фолклора у подјастребачким селима и 370. 000 динара од Министарства правде за реконструкцију позорнице.

-Подршка нам много значи. Наставићемо и убудуће да на овај начин постојеће услове у којима раде наши талентовани аматери променимо на боље, јер ће и они онда моћи на најбољи начин  да покажу своје умеће и пруже потпуни угођај публици, која је ту због њих и онога што кроз програм презентују, нагласила је директорка прокупачког Дома културе Тијана Петровић.

Историјском архиву „Топлица“ је за пројекат „Градови у фокусу“ припало 5.000.000 динара, а за металне полице и архивске кутије по 500.000 динара.

-Са потпројектом „Енергетска санација зграде Историјског архива “ Топлицe“ добили смо поменутих 5.000.000 динара које ћемо употребити за замену крова. Осталих милион динара, које смо добили из области Заштите културног наслеђа, искористићемо за набавку нових полица и архивских кутија, чиме ће се побољшати услови за рад, али и обезбедити квалитетније чување архивске грађе, подвукао је директор Историјског архива „Топлица“ Милан Стојановић.

Директори свих прокупачких установа културе су обећали да ће и убудуће пружати подршку једни другима у раду и заједничким снагама радити за добробит културног живота нашег града. Они су се овом приликом захвалили најпре Општини Прокупље која им увек прва пружи подршку, а онда и поменутим министарствима, захваљујући којима ће многе важне и велике инвестиције бити завршене у току ове године.

 

 

Величина слова: