Позоришна премијера у Дому културе
11. маја 2018.
Одржана седница СО Прокупље
11. маја 2018.
Прикажи све

Прокупчани пети у Еко-квизу у Београду

На полуфиналном Републичком такмичењу Еко квиза „Прљаво или чисто“, које је отворио министар за заштиту животне средине Горан Триван, учествовала је и Основна школа „Милић Ракић Мирко“ из Прокупља.  Поред Прокупчана, у овом такмичењу су учествовали и ученици од петог до осмог разреда из још седам градова у Србији.

Иако су сви показали завидно знање из екологије, били изузетно спретни и брзи у свим играма, најбољи на овом полуфиналном такмичењу били су ученици основне школе из Врања. Прокупчани су освојили пето место и нису се пласирали за даљи круг такмичења.

Обраћајући се деци министар Триван је рекао да  Еко-квиз успешно доприноси јачању свести најмлађих и стављању теме екологије у фокус јавности. Министарство екологије ће из овог разлога посебну пажњу посветити еколошком образовању и наредне године ће пружити још већу подршку организовању оваквих и сличних манифестација.

-Будите баш овакви какви сте сада „зелена војска“ на коју ће се старији угледати. Покакузујте им, кад год имате прилику за то, како треба да се понашају према свом животном окружењу, како да рециклирају и чувају природу, истакао је министар у Културном центру „Влада Дивљан“ у Београду.

Представницима локалних самоуправа, које су учествовале у Еко квизу, министар је уручио захвалнице. У име Општине Прокупље захвалницу је примила већница за образовање и спорт Маја Ранђеловић. Један од чланова жирија, према процедури такмичења морао је бити и из нашег града, те је тако у њему била и Лидија Живковић, инспектор екологије и заштите животне средине у Општини Прокупље.

Ову манифестцију је по други пут организовало ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, како би се допринело стварању здравих навика и одговорног понашања најмлађих према животној средини.

Екипу, која је представљала  Прокупље у Београду на полуфиналном такмичењу Еко квиза, чинили су Никола Јоксимовић, Немања Милић, Милица Голубовић и Дамјан Павловић, заједно са  наставницом биологије Јеленом Ђурковић. Такмичари нису били расположени за разговор и док су на путу за Београд весело разговарали и шалили се, на повратку је свако био са својим мислима. У њима  је било само једно питање, да ли је могло бити другачије, јер је мало фалило да буде тако и зашто им је срећа окренула леђа.

Утисци свих и такмичара и навијача јесу да их је напустила срећа у последњој игри, али и да је заказала прецизност жирија. Да ли је стварно тако остаје да се види, пошто је организатор обећао да ће снимке последње такмичарске игре, проследити школама кроз неколико дана.

-Искрено очекивали смо даљи пласман, али на жалост постоји и она друга страна медаље, а то је да неко мора и да изгуби. Ипак,  задовољна сам  и овим петим пласманом, јер су деца дала свој максимум. Увек може боље, када се посматра са старане и истина је да може, али када сте у самој игри, онда и оно у чему сте сто посто сигурни, може да крене наопако. Нећемо клонути, идемо даље и спремамо се, сада већ, са више искуства за следећу годину, реклајенаставница биологије Јелена Ђурковић.

Педагог ове школе Јелена Милосављевић је истакла да су сви заједно на такмичење кренули са пуно ентузијазма и великом жељом да победе, или бар заузму једно од четири места, које ће им обезбедити пласман на Републичко финално такмичење у Зајечару.

-Деца су се спремала свакодневно. Дала су свој максимум сигурно и показала да су прави борци. Исто тако је било и на трибинама међу навијачима. Сви су били на нивоу задатка, али то је тренутак који прође овако или онако. Недостаје нам један поен за учешће у финалном делу такмичења. Овога пута не идемо даље, али ћемо можда следеће године бити први. То се никад не зна. Једно је сигурно, деци је било лепо и на путу до Београда и на самом такмичењу, нагласила је Милосављевић.

И професорка српског језика ове школе Драгана Стевановић се придружује мишљењу њених колегеница и наглашава да их је све заједно издала спортска срећа.

-Такмичари су била одлични, навијачи такође. Мало среће нам је требало да уђемо у финале, јер знање је било на завидном нивоу. Деца су нам тужна, али немају разлога да буду, јер све ово треба прихватити баш као игру, јер то стварно и јесте. Овај квиз је био једна врста животне лекције у њиховом одрастању, подвукла је Стевановић.

Један од ватрених навијача прокупачких такмичара у Београду била је и Драгица Поповић, која у школи ради дуго година као помоћни радник. Он је деци са осмехом утехе једноставно рекла да је цео живот игра и да онај ко добије има право да се радује, али исто тако и онај ко губи да се љути.

-Проћи ће ова туга са неким новим радостима. Они овако одрастају и на оваквим стварима уче да буду јачи, рекла је Поповић.

Директор Основне школе „Милић Ракић Мирко“ Саша Јововић се овом приликом посебно захвалио Општини Прокупље и већници за образовање и спорт Маји Ранђеловић на пруженој подршци и обезбеђеном превозу до Београда. Он је нагласио да је ипак најважније да су ученици дали све од себе и својим знањем, али и свим оним што је такмичење подразумевало, на најбољи начин представили свој школу и свој град.

-Што се тиче самог такмичења, оно је само игра уствари. Деца морају да науче и да губе и да побеђују. Постојала је велика жеља такмичара, али и свих нас да прођемо даље. Сада је овако, нећемо клонути, већ, уздигнуте главе идемо даље. Нека их ова жеља и ентузијазам држе до следећег такмичења и прилике да покажу да могу и заслужују да буду најбољи, поручио је својим ђацима директор Јововић.

 

 

Величина слова: