Promocija knjige „Vreme bola i ponosa, Toplički ustanak 1917.“
25. februara 2020.
U Prokuplju održana prezentacija vojnih škola
26. februara 2020.
Prikaži sve

Prokuplju od Vlade Japana šest miliona dinara za otvaranje Info centra za readmisiju

-Vlada Japana, uložiće 6.000.000 dinara u otvaranje Centra za povratnike i lokalno stanovništvo u Prokuplju, rekao je predsednik Društva Roma Prokuplje Dejan Živković.

Društvo Roma, uz finansijsku podršku ambasade Japana u Srbiji i GIZ-a, u narednih godinu dana sprovodiće taj projekat, a u tom cilju biće obnovljen objekat društvenog centra u romskom naselju „Čerkez mala“ u Prokuplju.

Ceremoniji potpisivanja ugovora o saradnji između Srbije i Japana, u Vladi Republike Srbije, prisustvovali su potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujam, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

-Centar za readministrante će omogućiti povratnicima da imaju bolje uslove za obrazovanje i socijalnu zaštitu, rekla je Mihajlovićeva i dodala da, kada je reč o inkluziji Roma i Romkinja, ima još puno posla.

Gradonačelnik Prokuplja, Aleksandar Simonović je istakao da je zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića i Vlade, Srbija danas bolje mesto za život i da će ovaj projekat doprineti da se romska zajednica u Prokuplju osnaži i vrati obrazovanju, kao ključnom koraku ka zapošljavanju.

-Srbija se svrstava u grupu „sigurnih zemalja porekla“. U prošloj godini, oko 3.000 migranata je vraćeno u Srbiju iz Nemačke, od kojih je 80 odsto bilo Roma. Uzroci migracije su nezaposlenost i niska primanja. Posledice za Srbiju mogu biti smanjenje broja stanovnika i ekonomsko slabljenje zemlje zbog odliva radne snage, rekao je Simonović i dodao da postoji mnogo načina da se ovi problemi reše.

-To su podizanje svesti o važnosti uključivanja dece u obrazovni sistem (kursevi srpskog jezika za decu povratnika), kampanje fokusirane na sprečavanje ilegalnih migracija u zemlje Evropske unije, olakašano uključivanje povratnika u aktivne mere na tržištu rada, organizovanje stručnih obuka kako bi se povećala zapošljivost (zanati, prekvalifikacije), pomoć pri pisanju CV-a i prijava na konkurs, popunjavanju prijava, naglasio je Simonović.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava ima dobru saradnju sa udruženjima Roma.

-Oni čine 10 odsto ukupnog stanovništva u Prokuplju, i obzirom da su najranjivija grupa stanovnika, treba ih osnažiti, zaključio je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Projekat rekonstrukcije Centra za povratnike i lokalno stanovništvo u Prokuplju, namenjen je povratnicima, pre svega romske nacionalnosti, deportovanima i onima koji su se dobrovoljno vratili iz zapadnoevropskih zemalja, sa teritorije juga Srbije i potencijalnim migrantima sa juga Srbije.

-Zahvalni smo Vladi Japana i Nemačke, što su naš grad prepoznali kao značajnu lokaciju na jugu Srbije za povratnike iz zapadnih zemalja, među kojima je veliki broj Roma, kazao je Dejan Živković.

Prema njegovim rečima, ovaj Centar za readmisiju, kao prvi takav u Srbiji, omogućiće povratnicima da dobiju prave informacije u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite i uključivanja u društveni život.

-Pored „Info pulta“, važnu stavku za inkluziju Roma predstavlja i mogućnost prekvalifikacije, a sve u cilju što bržeg nalaženja posla, kazao je Živković i naglasio da će prekvalifikaciju organizovati Nacionalna služba za zapošljavanje, besplatno.

On je istakao da će ovaj projekat doprineti da se romska zajednica u Prokuplju osnaži i da putem obrazovanja brže dođe do posla.

Ovaj projekat, za koji je Vlada Japana obezbedila 51.208 evra, deo je zajedničke inicijative Japana i Nemačke, kojim će oživeti celokupan rad Centra za povratnike i lokalno stanovništvo u Prokuplju.

Uključujući ovaj grant, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine, iznosi preko 14,4 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 508 miliona evra.

POPOS donacije imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za sprovođenje projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Od 1999. godine, u Republici Srbiji realizovano je 228 POPOS projekata.

Veličina slova: