Настављени радови на постављању бехатон плоча на тротоару у Улици Војводе Мишића
25. фебруара 2020.
Прокупљу од Владе Јапана шест милиона динара за отварање Инфо центра за реадмисију
25. фебруара 2020.
Прикажи све

Промоција књиге „Време бола и поноса, Топлички устанак 1917.“

У оквиру обележавања 103. годишњице Топличког устанка, у Народном музеју Топлице, вечерас, у 18 сати, биће одржана промоција књиге „Време бола и поноса, Топлички устанак 1917.“, аутора Радмиле Марјановић.

Ова књига говори о Топличком устанку 1917. и она, према речима професора Радунке Момчиловић, представља узнемирујуће казивање о зверствима нељуди који су, вођени својом тамном страном, разум и душу затурили у понору, заробљени нељудским поривима непојмљивим православном човеку, као и сваком здраво-мислећем бићу.

-Слике страве и ужаса над становништвом Топлице, ауторка је ткала нитима бола, патње и неизмерног поштовања и разумевања за човека. Нашег човека, који никога није угрожавао, који је само бранио своје огњиште, своју чељад, човека у себи, право на живот, записала је о овој књизи Момчиловић.

-Ова књига је заснована на чињеницама и она представља посебно одавање поште невиним жртвама Топличког устанка. Поред тога, она је и опомена да не дозволимо да тмине прошлости, којима смо често изложени, избришу нашу својебитност, нашу особеност, слободарски и праведнички дух, поручују организатори ове књижевне вечери и позивају све заинтересоване да дођу вечерас у Музеј и чују шта је све овом књигом аутор Радмила Марјановић, обухватила.

Радмила Марјановић је била професор књижевности у средњим школама, а свој радни век завршила је у Медицинској школи „Др Алекса Савић“. Неговала је лепу реч, а генерацијама је преносила богатство језика и лепоту изражавања.

Величина слова: