Darko Laketić: Spomen-park posvećen „Gvozdenom puku“ ulazi u katalog ekskurzija svih osnovaca
16. oktobra 2018.
Pijačni barometar: Cene povrća i drva za ogrev po meri potrošača
16. oktobra 2018.
Prikaži sve

Promocija zdrave hrane u OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“

Prema kalendaru zdravlja, 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan zdrave hrane. Osnovna škola „Ratko Pavlović Ćićko“ se od prošle godine priključila obeležavanju ovog značajnog datuma, organizujući radionice, predavanja, izložbu učeničkih radova i postavke zdrave hrane i lekovitog bilja.

-Osnovni cilj obeležavanja ovog dana je promocija zdravih životnih navika, zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane, koja je, može se slobodno reći, najbitniji faktor za zdravlje učenika. Ove godine naša deca su, uz pomoć roditelja kod kuće, spremila sve ono što inače, ne mogu naći na mestima gde obično kupuju užinu, ukoliko se ne hrane u školskoj kuhinji. Ima tu svega, a ja bih rekla jednom rečju, da su se na ovoj našoj školskoj trpezi, odnosno na štandovima učenika osmog razreda našla sva ona dobra starinska jela, koja su nekad svakodnevno spremale naše bake, rekla je direktorka Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ Vesna Todorović.

Ona je objasnila da škola nastoji da decu na konkretnim i praktičnim primerima nauči šta je dobro, a šta nije, kao i šta je zdravo jesti, a šta ne.

-Zadatak učenika šestog i sedmog razreda bio je da u glasačku kutiju ubace listić na kome su napisali kom štandu, odnosno kom odeljenju su dali glas. Naši najmlađi učenici su sa maskama u vidu povrća spremili program u kome su objasnili koliko vitamina ima u šargarepi, jabuci, cvekli i drugom povrću, u zavisnosti od toga koje povrće su predstavljali, istakla je Todorović.

Ona je naglasila da škola prilikom pripreme užine za svoje đake konsultuje nutricionistu koji radi u Predškolskoj ustanovi „Neven“.

Svi učesnici ove akcije su istakli da i na ovaj način vole da se druže, ali i takmiče.

-Ovo je dobra prilika koja nas uvek podseti da ne treba da jedemo brzu hranu i peciva koja su puna aditiva. Mi se toga pridržavamo najčešće kod kuće, kada nas roditelji opomenu, ali u školi i nismo baš disciplinovani. Znamo da bi najbolje bilo da spremljeni sendvič ponesemo od kuće ili da se hranimo u školskoj kuhinji, ali većina nas to ne radi, bili su iskreni učenici OŠ „Ratko Pavlović Ćićko”.

Pobednički štand sa ovog takmičenja, na kome se promovisala zdrava ishrana, bio je „Zdravlje na usta ulazi“, osmog jedan odeljenja, koje će biti nagrađeno besplatnim izletom u Grzi kod Sokobanje.

 

 

 

 

 

Veličina slova: