Одржана манифестација „Дани вишње 2018.”
6. јула 2018.
Градски базен почео са радом
9. јула 2018.
Прикажи све

Прва награда Драгану Дробњаку у Врњачкој Бањи

Жири за избор идејног решења споменика Павлу Мутавџићу у Врњачкој Бањи прву награду доделио је академском вајару мр Драгану Дробњаку из Прокупља.

На конкурсу, који је објављен у дневном листу Политика, пријавило се неколико академских вајара из Србије.

-Предлог партерног уређења споменика дао је Прокупчанин  Милан Радовановић. Очекујем да ће се радови на споменику завршити до краја ове године, изјавио је Дробњак који је као првонаграђени добио 250 хиљада динара.

-Павле Мутавџић  је  1.јула 1868. године у Крушевцу формирао Основателно фундатерско друштво лековите кисело вруће воде у Врњцима.То је било добровољно удружење и зачетник оснивања Врњачке Бање. Као председник друштва Мутавџић је покренуо  многе иницијативе око откупљивања и уређења земљишта око извора минералне воде, изјавио је он.

Драган Дробњак је аутор многих споменика, као што су споменик палим борцима у Првом и Другом светском рату на Пасјачи код Прокупља, погинулим борцима у ратовима од 1990. до 1999.године, сликару Божи Илићу, песнику Радету Драинцу и оснивачу прокупачке болнице др Алекси Савићу. Идејни творац фигуре богиње правде “Јустиција” испред зграде суда у Прокупљу је Драган Дробњак.

Он је и аутор споменика руском конзулу Шчербину у Косовској Митровици, фрулашу Сави Јеремићу у Ражњу,  пуковнику Бистричком у Лешаку код  Лепосавића.

Своја дела Дробњак је излагао на многим изложбама широм Србије и некадашњих југословенских република и иностранству.

Постоље споменика биће дужине 1,5 , а висина фигуре 2,5 метра.

 

Величина слова: