Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović priredio prijem za delegaciju Epona, uskoro na tablama gde piše “Epon” stajaće i “Prokuplje”
22. jula 2019.
Počinje podela paketa ugroženim domaćinstvima i porodicama sa više dece
23. jula 2019.
Prikaži sve

Raspisan konkurs za dodelu podsticajnih bespovratnih sredstava novoformiranim i starim zadrugama

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća raspisao je Javni konkurs za realizaciju Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja kroz učešće države u ekonomsko finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge na teritoriji Srbije. Posebna pažnja u dodeli ovih sredstava biće usmerena prema Nišavskom, Topličkom, Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom upravnom okrugu.

Na ovaj konkurs mogu se javiti novoformirane i stare zadruge, kao i zemljoradničke i poljoprivredne zadruge koje su upisane kao složene zadruge.

Savetodavci u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju, Duška Petrović i Snežana Jović, ističu da zadrugu može da formira najmanje pet registrovanih poljoprivrednika.

-U interesu samih poljoprivrednika je da se što više udružuju. Zadruga je oblik udruživanja gde članovi, ravnopravno sa drugim subjektima, po nižim cenama učestvuju u nabavci repromaterijala i prodaji svojih proizvoda po povoljnim cenama na tržištu, izjavile su one.

Maksimalan iznos bespovratnih podsticaja za novoformiranu zadrugu iznosi 7,5 miliona dinara, za staru 15, a složenu 60 miliona dinara.

Savetodavci ističu da se sredstva mogu upotrebiti za nabavku sitne i krupne stoke, nabavku opreme i mehanizacije za preradu mleka i mesa, grožđa i voća, skladištenje i preradu žitarica, nabavku opreme za finalnu preradu poljoprivrednih proizvoda, opreme za pčelarstvo.

Sve informacije o načinu i uslovima formiranja zadruga i dodeli bespovratnih sredstava novoformiranim, starim i složenim zadrugama, poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama PSS u Prokuplju.

Za novoformirane i stare zadruge, konkurs traje do 15. avgusta, a složene 1. septembra.

Veličina slova: