Одбојка на снегу у Прокупљу
15. јануара 2019.
Анкета грађана: Дочек српске Нове године на Тргу Топличких јунака памтићемо дуго, дуго…
16. јануара 2019.
Прикажи све

Регистрација и обнова регистрације у интересу пољопривредника

Прва овогодишња трибина о новом Правилнику о упису у регистар и обнови регистрације пољопривредних газдинстава, додели субвенција и подстицајних средстава, ИПАРД програму, мерама аграрне политике Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и мерама за унапређење пољопривреде на територији Прокупља одржана је у Великој Плани, у организацији Пољопривредне стручне службе Прокупље. Састанку је присуствовао и заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић са сарадницима.

Предавање је изазвало велико интересовање пољопривредника из Мршеља, Горње и Доње Бреснице, Меровца, Велике Плане и других околних села.

-Један од стратешких циљева локалне самоуправе у наредном периоду је унапређење и развој пољопривреде на целој територији града. У том циљу, ове године у аграрном буџету предвиђана су средства у износу од 22,8 милиона динара, што је знатно више у односу на претходне године, изјавио је Пауновић и додао да само регистрована пољопривредна газдинства могу добити субвенције, подстицајна и бесповратна средства за пољопривреду преко ИПАРД програма, Министарства пољопривреде и локалне самоуправе.

Да би се применила нова научна достигнућа и технологије, производила здрава, квалитетна и безбедна храна, пољопривредници морају бити упознати са мерама аграрне политике на државном и локалном нивоу, захтевима тржишта, и зато су неопходна оваква предавања, трибине и стручна саветовања.

Пауновић је нагласио да је пријатно изненађен великим бројем присутних пољопривредника на предавању, посебно младих који су својим доласком показали да желе да остану у својим селима и да се баве пољопривредом.

-Велика Плана са околином је познат воћарски крај, посебно када је у питању производња вишње, шљиве и грожђа. Овде су људи вредни и желе да стичу нова знања, како би унапредили своју производњу и остварили добит од свог рада, рекао је он и додао да стручну помоћ пољопривредници могу добити од саветодаваца у ПСС и Одељењу за пољопривреду у Прокупљу.

Вршилац дужности директора ПСС, Дејан Тонић, говорио је о изменама и допунама Правилника за регистрацију и обнови регистрације пољопривредних газдинстава.

-У интересу сваког пољопривредника је да региструје своје газдинство. Да би могао да конкурише за доделу субвенција, подстицајних или бесповратних средстава, потребно је да пољопривредник буде регистрован, рекао је Тонић и додао да пољопривредници, који у претходне две године нису обнављали своја газдинства, ове године би требало то да ураде.

Регистрација и обнова регистрације трајаће од 1. марта до 31. арила, а помоћ у попуни потребне документације пружаће запослени у ПСС и Одељењу за пољопривреду у Прокупљу.

Саветодавац у ПСС, Снежана Јовић, говорила је о ИПАРД програмима који се финансирају из фондова Европске уније.

-Осим националних и локалних извора финансирања, пољопривредници за развој и унапређење пољопривреде могу да аплицирају и код међународних фондова, односно преко ИПАРД програма, каже она и додаје да само регистрована пољопривредна газдинства, на основу пројеката, могу остварити право на подстицајна средства или субвенције.

Величина слова: