Прокупачком породилишту нови апарати
22. марта 2018.
Јуниорско злато у боксу
23. марта 2018.
Прикажи све

Рођендан Медицинске школе

Медицинска школа „Др Алекса Савић“ данас је обележила 58. година постојања и успешног рада. Тим поводом на спомен бисту доктора Алексе Савића, по коме ова школа и носи име, ученици су положили венце. Они су за овај дан припремили и пригодан програм, који је садржао и подсећање на Алексу Савића,  великог српског лекара, народног посланика и министра здравља у Влади Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Школа данас има 505 ученика из Прокупља, Топличког округа и југа Србије.

– Ове године уписали смо ученике у два одељења у којима се образују за медицинску сестру-техничара и по једно за гинеколошко-акушерску и педијатријску сестру.Опет су то били одлични ђаци, који су на пријемном освојили по 90 и више поена. Из наше школе излазе одличне генерације ђака, који касније постижу добре резултате у раду. Генерације ученика које заврше школовање у Прокупљу и нашој школи врло су успешне у нашој земљи, али и свету, рекао је директор Медицинске школе „Др Алекса Савић“ Небојша Лукић.

Он је истакао да пракса у овој школи заузима врло важно место, јер се ради о средњој стручној школи, те је сарадња са прокупачким здравственим установама на врло високом нивоу.

-Добру сарадњу остварујемо и са Домом ученика, Општинском организацијом Црвеног крста Прокупље, Домом старих. Наша деца, поред тога што су одлични ђаци, стигну да и као волонтери, помогну у различитим акцијама, које се организују у нашем граду. Значи, баве се хуманим радом, али и предузетништвом. Наши најбољи ђаци пласирали су се и за Републичко такмичење из Здравствене неге и Прве помоћи, које их очекује у Новом Саду и Суботици, нагласио је Лукић.

Доктор Алекса Савић, по коме прокупачка Медицинска школа носи име, сматра се утемељивачем југословенске и српске бактериологије. Посао лекара отпочео је у топличком крају, где је највише и допринео развоју медицине.

Величина слова: