Provera znanja i veština u pružanju prve pomoći
13. novembra 2018.
Besplatna podela sadnica četinara i lišćara za pošumljavanje topličkog kraja
14. novembra 2018.
Prikaži sve

Rukovodstvo opštine Prokuplje posetilo školu u Žitnom Potoku: Savremen način nastave

Učenici šestog razreda OŠ “Vuk Karadžić” u Žitnom Potoku osvojili su prvu nagradu na nedavno održanom Eko-konkursu u Beogradu, pod nazivom „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“, a kako bi im čestitali, ovu školu danas su posetili zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović i većnica za prosvetu i omladinu Maja Ranđelović.

Zamenik predsednika opštine Miroljub Paunović iskoristio je priliku da, kao i prethodnih godina, đacima prvacima uruči poklon knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju“.

-Veoma sam zadovoljan uslovima u kojima radi ova prokupačka seoska škola. Drago mi je da smo i ove godine obradovali prvake, njih desetoro, knjigama i poklonima. Bez obzira na to što se ova škola nalazi na seoskom području, lokalna samouprava će se uvek truditi da se uslovi za rad i učenje u njoj ne razlikuju od gradskih škola. Opština Prokuplje je u ovoj budžetskoj godini pomogla da se u njoj uradi kompletna rekonstrukcija toaleta, led rasveta i deo podova. Rekonstruisan je i učenički Dom, u kome tokom radne nedelje borave deca koja ne žive u Žitnom Potoku. Iako nema veliki smeštajni kapacitet, on je veoma važan, jer zadovoljava potrebe škole, a to znači da deca koja dolaze iz drugih sela ne moraju da pešače po deset kilometara i više već ostaju ovde da spavaju, rekao je prilikom posete Paunović i dodao da će lokalna samouprava nastaviti da ulaže u ovu, ali i ostale prokupačke škole, jer su deca uvek bila i biće njen prioritet.

Paunović je naglasio da se Opština Prokuplje ponosi uspehom svih svojih đaka, pa tako i učenika ove škole, koji su među 500 škola u Srbiji osvojili prvu nagradu, koja je veoma vredna i koju će uložiti u opremanje svoje škole.

-Treba istaći da se u ovoj seoskoj školi nastava odvija na jedan savremen način, uz upotrebu savremenih sredstava, što je dokaz i garancija da se ovde dobro radi. Veoma sam zadovoljan i time što je broj dece, u odnosu na neke prethodne godine, znatno veći. Ako se to nastavi, čitav ovaj kraj će imati budućnost, dodao je Paunović i naglasio da i neke škole u gradu, kao i ova, koja se nalazi na nekih trideset kilometara od Prokuplja, imaju gotovo iste uslove za rad.

Većnica za prosvetu i omladinu Maja Ranđelović pohvalila je uslove u kojima ova škola radi, ističući da je važno što deca imaju i dve multimedijalne učionice u kojima na savremen način mogu da usvajaju nova znanja.

-I u periodu koji je pred nama, lokalna samouprava će se truditi da svim školama pomogne u granicama svojih mogućnosti. Da uvek nastojimo da damo više kada su deca u pitanju, pokazali smo više puta, jer želimo da se svi obrazuju na najsavremeniji mogući način. Trudićemo se da istim tempom nastavimo. Samo u ovoj budžetskoj godini, Opština Prokuplje je u ovu školu uložila oko pet miliona dinara, istakla je Ranđelović.

Škola u Žitnom potoku je jedna od najstarijih škola u opštini Prokuplje, postoji preko 120 godina. Prema nekim podacima, škola je, čak pre 129 godina, prvi put otvorena u jednoj seoskoj kući u ovom selu. Ona radi u vrlo specifičnim uslovima u planinskom mestu, koje se nalazi na preko 600 metara nadmorske visine. Njena specifičnost se ogleda i u tome da u njoj uči preko 90 odsto romske dece i da su sva iz socijalno-ugroženih porodica.

-Pored matične škole u Žitnom Potoku, imamo i izdvojeno odeljenje u Zlati. U okviru naše škole postoji i Dom učenika, što je još jedna specifičnost. On nam je vrlo dragocen, jer u njemu stanuju deca, do čijih sela nema organizovanog prevoza. Naše učenike u ponedeljak roditelji dovedu do škole i oni su tu do petka. Boravak i hrana su im potpuno besplatni, to finansira lokalna samouprava. Trenutno u Domu boravi 11 mališana, rekao je direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Žitnom Potoku Ivan Prelić.

On je dodao da u okviru ove škole postoji i Odeljenje predškolske grupe i Škola za obrazovanje odraslih, koja trenutno ima 15 polaznika.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, koja je uložila mnogo u školu, završene su veoma značajne investicije.

-Najvažnije je da je rešen sanitarni čvor, koji uopšte nije postojao. Završili smo i kompletnu rekonstrukciju elektroinstalacije, što je jako bitno za bezbednost dece i radnika škole i uradili smo niz nekih manjih prepravki, kako bi uslovi za rad u školi bili pristojni. Sve završavamo zahvaljujući pomoći naše lokalne samouprave, ali nešto što možemo, uradimo i sami. To dobro dođe, jer uštedimo sredstva za neke druge potrebe. I da ne zaboravim, i naš prevoz takođe plaća lokalna samouprava. Trudimo se da funkcionišemo svakodnevno bez problema. O deci, koja u toku nedelje ostaju u Domu, brinu zaposleni nastavnici, kojima je to dodatna aktivnost, jer prema organizovanom planu moraju da ostanu da dežuraju i spavaju sa njima, naglasio je Prelić.

On je naveo da ono što bi trebalo sledeće da se uradi u ovoj školi, jeste nastavak rekonstrukcije podova, koji su stari preko 50 godina. Zasad su tri učionice dobile potpuno nove podove, a direktor navodi da je Opština Prokuplje obećala da će se sa rekonstrukcijom ostalih nastaviti uskoro.

-Ne mogu, a da ne pomenem veliki uspeh naših đaka na Eko-kvizu, koji je organizovala Fondacija SBB. Bili su veoma kreativni, zajedno sa svojim nastavnicama Ivanom Radovanović i Marijom Ristić, pokazali su da i jedna mala seoska škola može da bude najbolja. Još nismo odlučili u šta ćemo uložiti 2500 evra, kolika je nagrada, ali mislim da ćemo opremiti kabinet fizike i informatike, zaključio je direktor Prelić.

I nastavnica fizike je ovom prilikom izrazila veliko zadovoljstvo time što su bili najbolji u Srbiji na Eko-konkursu svojim projektom „Eko-bonton“.

-Nastavnica likovne kulture je osmislila projekat. Zajedno sa učenicima šestog razreda napravili smo igricu, koja je obuhvatila sva eko pravila. U ta pravila smo uvrstili našu opštinu i preneli detalje iz nje. Upotrebili smo kao ikone važne znamenitosti i objekte naše opštine, kroz koje smo proveli tamošnje učesnike u kvizu i pokazali im na koji način treba da se ponašaju, kako ne bi uništavali svoju životnu okolinu. Sa desne strane ove igrice, data su i uputstva koja su objašnjavala prikazane objekte u igrici, naglasila je nastavnica fizike Ivana Radovanović.

Ovaj “izazov”, na koji su odgovorili učenici oko 500 osnovnih škola u Srbiji, organizovan je u cilju podizanja ekološke svesti i promovisanja značaja očuvanja životne sredine.

 

Veličina slova: