Zamena starih električnih brojila u stambenim zgradama
8. februara 2019.
Dnevnik ratnog proleća 1999. godine
8. februara 2019.
Prikaži sve

Savetodavci u službi poljoprivrednika

Jedan od osnovnih načina rada savetodavaca u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje jeste rad sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na kućnom pragu i njihovim parcelama, izjavio je v. d. direktora ove službe Dejan Tonić i naglasio da su tokom prošle godine realizovani, a u pojedinim oblastima i nadmašeni, planski zadaci u odnosu na prethodne godine.

Savetodavci iz oblasti ratarstva, stočarstva, voćarstva i vinogradarstva i zaštite bilja, u 2018. godini, na teritoriji Topličkog okruga obišli su 943 gazdinstva. Razne vidove stručne pomoći savetodavci su pružali i u prostorijama službe.

-Osim davanja saveta iz oblasti ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, zaštite bilja i stočarstva, zaposleni su svakodnevno pružali pomoć poljoprivrednicima u popuni neophodne dokumentacije za dodelu subvencija za kupovinu poljoprivrednih mašina i opreme, repromaterijala i po drugim osnovama, izjavio je Tonić i dodao da je ovaj vid pomoći zatražilo 479 topličkih registrovanih gazdinstava.

Veliki značaj pridavao se edukaciji i stručnom usavršavanju, kako savetodavaca, tako i poljoprivrednika.

Tokom prošle godine, održano je 77 predavanja, 51 tribina i 27 radionica. Najveći broj ovih predavanja održan je u seoskim sredinama.

-Bez stalnog usavršavanja i sticanja novih znanja, nema napretka. Zbog toga je važna edukacija poljoprivrednika. Nema tržišno održive poljoprivrede bez primene novih naučnih dostignuća, tehnologija, istraživanja zahteva tržišta i svakodnevnog rada na imanjima, voćnjacima i štalama, rekao je Tonić i dodao da su izuzetnu pomoć u realizaciji stručnog usavršavanja poljoprivrednika imali od strane rukovodstva Grada Prokuplja.

Na sajtu prokupačkog PSS oglase za prodaju i kupovinu poljoprivrednih proizvoda, mašina, domaćih životinja, zemljišta dala su 143 poljoprivrednika.

-Nesebičnu pomoć u radu imali smo od strane nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, poljoprivredno stručnih službi iz mnogih gradova i opština Srbije, naučnih ustanova, farmi i svih lokalnih samouprava Topličkog okruga, zaključio je v. d. direktora PSS u Prokuplju Dejan Tonić.

Veličina slova: