Фудбалери стартовали победом
13. марта 2018.
Предавање за малинаре из прокупачке општине
14. марта 2018.
Прикажи све

Седница Скупштине Општине Прокупље

Данашњу седницу Скупштине Општине Прокупље, прву у 2018. години, поред обимног дневног реда карактерисала је конструктивна и радна атмосфера у којој су многе важне одлуке за грађане усвајане једногласно.

Једна од најважнијих данас усвојених тачака односила се на уређење корита реке Топлице и трајног решавања проблема њеног изливања и плављења ромског насеља Мала Губа.

Како већ дуги низ година уназад плављење леве обале реке Топлице и Стражавачке реке представља проблем број један за локалну самоуправу која великим напорима у борби са стихијом покушава да одбрани куће и насеља, Скупштина је донела одлуку да се то коначно и трајно реши. У том циљу усвојена је Одлука о извођењу радова на изградњи система за заштиту од поплаве у ромском насељу Мала Губа. Средства којима ће се уредити приобаље Топлице и Стражавачке реке обезбедила је локална самоуправа путем Министарства за финансије Републике Србије. Ради се о донације Европске уније за пројекат „Побољшани услови живота Рома у Прокупљу“. У циљу трајног збрињавања ромских породица чији су стамбени објекти у последњој поплави претрпели велику штету, Скупштина је донела одлуку да се те породице иселе из оштећених кућа и да им се сагради десет нових стамбених објеката . У ту сврху ће из државне у општинску својину бити преведена једна катастарска парцела од 44 ари. Како је рекао председник Скупштине Дејан Лазић куће ће бити изграђене брзо и на тај начин ће се трајно решити проблем становника овог дела ромског насеља Мала Губа.

Одборници су усвојили и Предлог о откупу близу пет хектара које су сада у власништву Министарства одбране Републике Србије на коме би се изградила индустријска зона у Прокупљу. Како је речено овај откуп биће по тржишној вредности.

Скупштина је данас усвојила и Предлог Одлуке о предлогу Влади Србије за пренос власништва над јавним неизграђеним земљиштем републике Србије у својину Општине Прокупље. Ради се о земљишту изнад Средње пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ на коме је планом предвиђена изградња нове градске пијаце и моста са приступним саобраћајницама. Влада Србије би поменуту парцелу од 265 метара квадратних без надокнаде пренела у својину Општини Прокупље.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић обратио се одборницима са скупштинске говорнице када је део опозиционих одборника Демократске странке покренуо питање негрејања Спортске хале“Др Зоран Ђинђић“.

Он је казао да је доласком на власт 2012.  владајућа СНС покренула многе нерешене проблеме и успела да заврши започете и незавршене објекте које је наследила од бивше власти.

– И поред огромних дугова које смо наследили и морали да враћамо завршили смо вртић „Бајка“, зграду Дома културе па нисмо могли да решимо и проблем непостојања употребне дозволе, проблем грејања и још много тога везано за халу јер је за то потребно много новца који ми немамо, рекао је Симоновић и запитао се зашто је та хала грађена на такав начин.

– Да би та хала имала употребну дозволу и уредно грејање потребно нам је 100 милиона динара. Са тим проблемом упознали смо Владу Србије која ће посредовати како би добили новац неких иностраних инвеститора за решавање тог проблема, рекао је Симоновић и додао да ће и тај проблем бити убрзо решен како би „Прокупчани имали онакве услове за живот и рад какве имају  становници других градова у Србији“.

Доста времена на данашњем заседању одборници су посветили разматрању годишњих планова прокупачких јавних предузећа и установа. Тако су се на дневном реду нашла усвајања планова и извештаја о раду Предшколске установе „Невен“,  Историјског архива Топлице, Културно образовног центра, Народне библиотеке „Раде Драинац“, Дома  културе „Радивоје Увалић –Бата“,  Центра за социјални рад, Бизнис инкубатор центра, Туристичко спортске организације,  као и програм пословања ЈКП „Хамеум“и ЈП за урбанизам и уређење општине Прокупље.

У овом делу је речено да је много пажње у наступајућој години кроз план и програм рада Предшколске установе посвећено деци. Како је казала директорка те установе Весна Јовановић ова установа тренутно има у четири објекта око 700 полазника, узраста од једне до седам година распоређених у 24 групе. Према њеним речима и на листи чекања је још  90-оро деце која ће бити смештена у нови објекат, реконструисаног дела вртића „Бамби“ у који је Министарство за популациону политику и демографију Републике Србије уложило 12 милиона динара. – Усељењем овог новог савременог објекта сва прокупачка деца биће у вртићима и престаће да постоји велики проблем њихових родитеља како да им нађу место за боравак у тој установи, рекао је са скупштинске говорнице већник Милан Аранђеловић.

На данашњем заседању усвојене су и Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета Општине Прокупље у 2017. години као и Одлука о измени и допуни мрежа основних школа на територији наше општине којом је обухваћено истурено одељење у Житном Потоку,  и овај Предлог као и многи други данас једногласно је усвојен.

Одборници су донели Одлуку о образовању локалног Савета за здравље и прихватили измене и именовања нових Школских одбора школа Никодије Стојановић“Татко“, Музичке школе „Корнелије Станковић“, “Техничке школе „15.мај“, Пољопривредне школе „Радош Јовановић – Сеља“  као и Решења о измени и именовању чланова Управног и Надзорног одбора Дома здравља.

На овој седници за директора Дома културе у Прокупљу поново је изабрана Тијана Петровић, дипломирана глумица а за директорку прокупачког Дома здравља докторка Зорица Момчиловић.

Величина слова: