На вирус корона позитивна 63 пацијента у Прокупљу
17. априла 2020.
На корону позитивна 64 пацијента у Прокупљу
18. априла 2020.
Прикажи све

Шеф кризног штаба за Нишавски и Топлички округ Бранислав Недимовић: Најтежа ситуација у Блацу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, 14. априла донела је Одлуку о формирању кризног штаба  за Нишавски и Топлички управни округ, ради сузбијања жаришта епидемије корона вируса, која су се појавила у појединим локалним самоуправама ових округа.
-Један од основних циљева формирања овог штаба је да овај део Србије доведемо у потпуно здравствено безбедно стања. Kао што је познато, у последње време,  жаришта епидемије присутна су у појединим локалним самоуправама Нишавског и Топличког округа. Kада је у питању Топлички округ, најтежа ситуација је у Блацу, изјавио је данас у Прокупљу, шеф кризног штаба за Нишавски и Топлички округ Бранислав Недимовић и додао да се стање у Прокупљу, Житорађи и Kуршумлији држи под контролом.
Према његовим речима, стање у блачком Дому здравља и Дому за смештај особа ометених у развоју у Трбуњу је под сталним надзором.
Због тренутне ситуације у Блацу, сутра ће припадници српске и руске војске извршити дезинфекцију свих здравствених установа, Дома у Трбуњу, јавних и других површина.
Планирано је да сутра ову установу посети и члан овог кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић.
Недимовић је изјавио да ће у најскорије време, све здравствене установе Топличког управног округа добити додатне количине неопходне медицинске опреме.
Да би се стање што безболније и брже превазишло, неопходна је још већа дисциплина становништва.
-Долазећи у Прокупље, могао сам видети редове испред продавница, где је највећи број купаца имао заштитне маске. Међутим, размак од два метра скоро да није ни постојао. Ако су еминентни епидемиолози рекли да треба држати то одстојање, онда га држимо, прво ради свог здравља, а затим ради здравља других, нагласио је он.
Шеф кризног штаба за Нишавски и Топлички управни округ закључио је да се придржавамо свих мера и препорука које доноси Влада Републике Србије, епидемиолози и кризни штабови локалних самоуправа јер само на тај начин можемо да сачувамо своје здравље и здравље својих породица и ову, нимало лаку ситуацију, превазиђемо што безболније и брже.
На данашњој седници кризног штаба, Милан Аранђеловић, начелник Топличког округа, упознао је присутне да је број заражених у Дому за смештај особа ометених у развоју у Трбуњу знатно мањи од бројева који су се у последње време спомињали у појединим медијама.
-Да би се проверило право стање, извршено је друго тестирање свих корисника и запослених у установи. Након анализа, утврђено је да је 20 особа позитивно, од којих су сви радници Дома. Дакле, ниједан корисник није заражен корана вирусом, изјавио је он.
И Аранђеловић је нагласио да се ситуација у Прокупљу, Житорађи и Kуршумлији држи под контролом.
Говорећи о најновијим подацима о броју заражених, он је напоменуо да је од близу 60 тестираних у прокупачкој Болници и Дому здравља, 14 позитивно, од тога 11 пацијената из Прокупља и три из Блаца.
Према последњим подацима, у Прокупљу су корона вирусом заражене 63 особе, Житорађи пет, а Kуршумлији 30.
Величина слова: