Stanje u Bresnici redovno, vode ima dovoljno
26. marta 2019.
Smeh je lek: Kolektivna proslava rođendana u Domu za stare
26. marta 2019.
Prikaži sve

Seminar o kulturnim dobrima i muzejskim predmetima u Muzeju u Prokuplju

U Narodnom muzeju Toplice po prvi put je održan dvodnevni seminar za muzejske radnike na temu „Kulturna dobra i muzejski predmeti“. Predavač je bio rukovodilac matične službe Muzeja Vojvodine Ilija Komnenović.

-Osnovni cilj moje posete Prokuplju i ovdašnjem Muzeju jeste da ubrzamo proces rada na digitalizaciji kulturnog nasleđa, odnosno kulturnih dobara. Nastojimo da jedinstvenim sistemom na teritoriji cele Srbije, na što lakši način, za dobrobit svih nas, muzejska dokumenta dovedemo u stanje ispravnosti. Nasleđe srpskog naroda, ali i svih onih koji žive na ovim prostorima, treba da bude na pravi način zaštićeno, uz poštovanje Zakona o kulturnim dobrima. U njemu se precizira da sve treba da bude javno i dostupno svima nama koji živimo u ovoj zemlji, čime ćemo pokazati kojim bogatstvom i čime raspolažemo, rekao je Komnenović.

On je izrazio nadu da će, uključivanjem svih muzeja u Muzejski informacioni sistem Srbije, ovaj proces biti završen u narednih pet godina.

-Nadam se da ćemo uspeti da popišemo svu muzejsku građu i kulturna dobra. Ceo tok ovog procesa uradićemo prema smernicama Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije. Na ovaj način ćemo naše kulturno bogatstvo staviti na mesto koje mu odgovara i pripada i to će biti nešto što nas kao narod čini posebnim, istakao je Komnenović.

On je naglasio da će se u toku trajanja seminara i razgovora sa muzejskim radnicima usredsrediti na pokretna kulturna dobra, ali i nematerijalno kulturno nasleđe iz Toplice, koje još, kako navodi, nije prijavljeno kod Uneskovog kulturnog nasleđa.

Direktor Narodnog muzeja Toplice, Darko Žarić, je ovom prilikom istakao da će po završetku sređivanja muzejskih zbirki biti poznat celokupni popis kulturnih dobara.

Ovom seminaru prisustvovala je i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

Veličina slova: