Почела подела пакета са основним животним намирницама
12. фебруара 2019.
„Сретењски сусрети“ вечерас у Дому културе
13. фебруара 2019.
Прикажи све

Отворена изложба скулптура и цртежа Милене Вукајловић

Веома занимљиву и необичну изложбу скулптура и цртежа Милене Вукајловић из Куршумлије, под називом „Структура енергије“, пре Прокупчана данас у Галерији „Божа Илић“, видели су једино љубитељи уметности у Грачаници. Ово је њена прва самостална изложба у Прокупљу којој се веома радује, али како каже, помало има и трему, јер су по први пут на оваквом, за њу веома важном догађају и њени најближи, без чије подршке не би напредовала у ономе што ради.

-Изложени радови су настали пре две године и део су мог истраживачког рада. Везани су за докторску дисертацију на тему „Енергија структуралних форми“. Бавила сам се највише текстуром која можда спада у домен највећих проблема у скулптури. Нисам запоставила ни енергију и занимало ме је на који начин све она може да се манифестује у фактографији саме структуре у текстури. Линије су те које су доминантне на мојим радовима, ја сам кроз тај ликовни елемент покушавала да објасним нека своја размишљања у вези са самом структуром. То је негде проузроковало и ову изложбу, рекла је Милена Вукајловић и објаснила да је кренула од кругова који за њу представљају нека прва сећања из најранијег детињства када је први пут управо нацртала њих.

Она је навела да се дрво наметнуло као универзални мотив, као нешто што повезује елементе, воду, ваздух, земљу.

-Дрво је живот и сви ми имамо неко омиљено дрво, рекла је Вукајловић.

Она је овом приликом истакла да се за материјал у коме је радила изложбу одлучила зато што воли да експериментише, али и зато што је он приступачан и није скуп, а притом га има у изобиљу.

-Желела сам да картону дам форму дрвета. Да он као материјал који има своју форму и пређени пут, поново доживи реконструкцију и постане дрво, онако како га ја видим и осећам, истакла је аутор изложбе „Структура енергије“.

О изложби ове уметнице, историчар уметности у Народном музеју Топлице Драган Поповић је рекао, да она не тежи да се по сваку цену сврста у „авангардно и предводничко“, већ да се опуштено бори да изгради сопствени израз и препознатљивост, као и већина оригиналних уметника.

Љубитељи сликарства изложбу „Структура енергије“ Милене Вукајловић, у Галерији „Божа Илић“, могу да погледају наредних двадесетак дана.

Величина слова: