Почиње Недеља Црвеног крста
7. маја 2018.
Владика нишки Арсеније освештао темељ цркве Св.Великомученика Георгија
7. маја 2018.
Прикажи све

Српски лекари у топличком крају

У Пролом Бањи у организацији Српског лекарског друштва и Академије медицинских наука одржан је семинар под називом „Српски лекари у топличком крају“. Семинар је одржан на тему „Акутна стања у медицини“, а са циљем, да укаже на различита акутна стања, начин тријаже, дијагностике и терапијски приступ.

Овај скуп окупио је велики број еминентних стручњака као што су:  проф. др Тихомир Вејновић, проф. др Ненад Арсовић, доц. др Дарко Лакетић, др Уранија Петровић, др Марија Миленковић, проф. др Милан Станковић, проф. др Игор Митић, доц. др Милан Корица, проф. др Душан Милисављевић, др Анђелка Петровић, проф. др Надица Чемерлић Ађић, др Златица Мирковић, др Ирена Нешковић  и проф. др Рајко Јовић.

Важно је рећи да је међу предавачима било и лекара  из Топлице, који су  знање и искуство из лекарске праксе пренели  учесницима семинара.

-Задовољство ми је било што сам као предавач узео учешће на тако заначајном скупу на коме је излагао велики број најугледнијих предавача са свих домаћих универзитета. Нарочито ми је драго, јер сам се професионално афирмисао у Прокупљу и на овај начин желим да дам допринос медицинској едукацији у Топлици – рекао је народни посланик из Топлице и предавач на овом семинару доц. др Дарко Лакетић, који је на скупу одржао предавање о повреди бубрега и уретера.

Оно о чему су посебно указали предавачи из различитих области јесте да велики број различитих стања могу у кратком временском року витално угрозити пацијента. Она се дешавају од тренутка рођења, тешко их је предвидети, често настају у кратком временском периоду и брзо се развијају, те захтевају правовремену, адекватну а некада и брзу дијагностику и адекватну терапију.

Поред усмених предавања, кроз приказ случаја, уз активну дискусију, учесници су били укључени у решавању различитих ургентних стања. Семинар је обухватитио најургентнија стања у медицини, а предавачи су се потрудили да дају неопходна знања, укажу на могуће грешке, упуте на адекватан дијагностички и терапијски поступак.

 

Величина слова: