Награђени за најбољи промотивни материјал
26. јула 2019.
Ургентном одељењу прокупачке Болнице на поклон нове радне мајице од нишке Жандармерије
29. јула 2019.
Прикажи све

Шта Прокупчани читају током лета?

Већина читалачке популације, у време годишњих одмора, чита оно што не стиже током остатка године.

Уврежено је мишљење да се током лета читају књиге неоптерећујућег садржаја, авантуристички или крими романи, али пре ће бити да и у овом годишњем добу људи читају оно што и иначе одговара њиховом укусу и сензибилитету, и то више него током радног дела године. Иначе, већ неко време код нас влада тренд позајмљивања више него куповине књига, читања на основу препоруке, и то највише преведене белетристике у односу на домаће ауторе и публицистику. Највише ипак читају жене, а уопште, више читају они који мање излазе или сурфују по интернету. Аудио-књиге, које су на западу тренд и које људи слушају док возе кола, или док љуљају малу децу, код нас нису у моди, ни лети, ни зими. Слично важи и за читање преко различитих екрана. Ми, у већини, остајемо при класичној форми књиге.

Оно што људи обично практикују, јесте да лети читају књиге које су им остале од претходног Сајма књига, као и оне које су се нагомилале током године. Неки баш на одмор носе захтевнија издања, зато што у потпуности могу да им се посвете.

У складу с тим, нарочито старији и млађи читаоци лети више одлазе у библиотеке. У Библиотеци у Прокупљу, кажу да су током лета такође учесталије посете женске популације средњих година, као и потражња онога што се колоквијално назива „лаким штивом”. При томе, предњачи жанр љубавног романа, али и биографије и мемоари познатих личности, па и путописи домаћих и страних аутора о егзотичним дестинацијама.

-С друге стране, припадници нешто старије популације оба пола (од 65 година и више) веома су агилни у летњим месецима. Њихове читалачке потребе најчешће су везане за класике које су читали у младости и које желе поново да прочитају, у чему предњаче Достојевски, Тургењев, Сафона… Код припадника мушке популације приметна је склоност ка историји, како националној, тако и светској, социологији, филозофији и политици, запажања су запослених на позајмном одељењу, који говоре и о томе да млади такође чешће долазе у Библиотеку током летњег периода, јер су термини испитних рокова померени и продужени и позајмљују стручну литературу у складу с профилима студија. Тада је свакако појачана потражња за грађом у вези с књижевном критиком, огледима о језику и уопште, лингвистиком, есејима.

Величина слова: