Stefan Mirković iz Prokuplja četiri puta godišnje daje krv
8. oktobra 2019.
Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović primio delegaciju iz pobratimljenog francuskog grada Epona
8. oktobra 2019.
Prikaži sve

Stihovi za najmlađe Prokupčane u „Dečijoj nedelji“

Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ je i ove godine, interesantnim sadržajima, obogatio  nedelju u kojoj se obeležava manifestacija „Dečija nedelja“, koja je posebno važna za naše najmlađe sugrađane, kojima je i posvećena.

Tim povodom su juče prokupački đaci prvaci, u prepodnevnim satima u Domu kulture, bili i domaćini i publika, pesnicima iz Niša. Kroz program „Pozdrav prvacima“, svoje stihove su za njih odabrali i kazivali dečiji pesnici Dragan Marinković, Minja Ilijeva i Dragana Stanojević. Najmlađi Prokupčani su uživali u stihovima ovih pesnika, družeći se sa svojim drugarima, na jednom od najlepših časova poezije, koji Dom kulture tradicionalno organizuje u „Dečijoj nedelji“.

      

Svoje stihove, ljubiteljima pisane reči u ovoj važnoj nedelji, darivali su i mladi književni talenti Prokuplja, u večeri pod nazivom „Trenutak, recimo poezije“. U ovom programu su učestvovali predškolci i osnovci, mladi stvaraoci i recitatori. Veče je otvoreno pesmom Ivane Đurković, pod nazivom „Da dete svako-pravo uživa lako“, što je i slogan ovogodišnje „Dečije nedelje“, a stihove je govorila Natalija Ilić.

Ovo veče, koje su ovi mladi i talentovani stvaraoci posvetili jedni drugima, ali i svojim sugrađanima, ulepšali su nastupi Nede Milosavljević i Nađe Stojiljković iz Muzičke škole „Kornelije Stanković“, koje su izvele dve pesme.

Manifestacija „Dečija nedelja“ se održava svake godine u mesecu oktobru, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da se razvijaju i odrastaju u što boljim uslovima.

Ove godine, „Dečija nedelja“ obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

 

Veličina slova: