Почиње Еко квиз за прокупачке основце
13. априла 2018.
Почиње реконструкција водоводне линије у Партизанској улици
13. априла 2018.
Прикажи све

Шумадијско посело у Прокупљу

На велико задовољство прокупачке публике, која је позоришну салу испунила до последњег места, Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ одржало је концерт под називом „Шумадијско посело“. На њему је наступило преко стотину фолклораша, који су песмом, игром и традиционалном ношњом из Шумадије, присутну публику на тренутак одвели у ове крајеве.

 

Ово је други тематски концерт у организацији прокупачког Дома културе и ансамбла „Абрашевић“. Посветили су га, како кажу Шумадији, јер смо упаво по прелепим играма из овог краја и у свету познати. Песма, коло и ношња из Шумадије су у традиционалном смислу речи наш културни пасош. Прокупачка публика уживала је у игри најмалђих чланова ансамбла, али и ветерана и прве поставе овог веома успешног и много пута награђиваног КУД-а. На  концерту је наступила  и музичка група Дома културе и неколико солиста уз пратњу оркестра ове установе.

Следећи тематски и такође традиционални концерт планиран је за Ђурђевдан 6. маја.

КУД „Абрашевић“ је основано 1910. године под именом „Певски збор Југбогдан“. После осам година се дели на драмску дружину и певачко-играорско друштво „Југовићи“, које  1921. године узима за име „Раденичко друштво Абрашевић“ и под тим именом ради и данас.

Данашњи КУД „Абрашевић“ у свом саставу има музичку и фолклорну секцију. Фолклорну чине дечији, омладински и ансамбл ветерана. Кроз секцију је прошло на стотине чланова, који су савладали кораке двадесетак сплетова из разних крајева. Своје умеће, таленат и вредан рад, показују на многобројним међународним такмичења, са којих се ретко врате без прве награде.

Величина слова: