Обележена 101. годишњица Топличког устанка
26. фебруара 2018.
Нова признања винимa „Топличких винограда“
27. фебруара 2018.
Прикажи све

Све већи број грађана у акцији превентивних прегледа

Акција бесплатних превентивних прегледа у Општој болници“Др Алекса Савић“ у Прокупљу, шеста по реду, наишла је на изузетно велики одзив грађана. Министарство здравља Републке Србије овога пута омогућило је грађанима да бесплатно и без здравствене књижице обаве кардиолошке и офталмолошке прегледе. Прокупачку болницу  посетио је државни секретар у Министарству здравља проф. др Ференц Вицко, који је изразио задовољство због велике заинтересованости грађана за своје здравље, али и организацијом превентивних прегледа у овој здравственој установи.

И у наставку велике републичке акције, Прокупчани су показали висок ниво свести о значају превенције као најбољег начина за очување свога здравља, те су тако већ у раним јутарњим сатима ординације Интерног и Очног одељења биле пуне пацијената.

До 16 часова кроз амбуланте и лабораторије прокупачке болнице прегледано је 306 пацијента. Кардиолошке прегледе обавило је 284 пацијената, код којих је претходно урађен ЕКГ, док је 211 грађана искористило шансу да провери вид у специјалистичкој амбуланти. У овој акцији 112 жена дало је крв на анализу тумор маркера јајника и дојке, док је 52 мушкарца искористило прилику за анализу тумор маркера простате. У свим превентивним  акцијама грађанима је омогућена провера нивоа шећера у крви, а овога пута те анализе урађене су код 206 пацијената.

-И ова, као и све претходне акције бесплатних превентивних прегледа наишле су на велики одзив грађана. Статистички подаци које добијамо и упоређујемо из месеца у месец показују да је интересовање Прокупчана за проверу општег здравственог стања  и даље огромно, па чак из месеца у месец све веће. То је доказ да је акција државе и Министарства здравља изузетно успешна, истакла је директорка Опште болнице „Др „Алекса Савић“, др Сњежана Арсић.

 

Величина слова: