На подручју Топличког округа и општине Мерошина ове године бесправно посечено 4.260 кубних метара шуме
8. августа 2019.
Проширује се улична расвета у Улици Пане Ђукића
9. августа 2019.
Прикажи све

Свечано освећење цркве Света Петка у Доњој Трнави: Поштујући своју веру, претке, историју, традицију, поштујемо и своју отаџбину

Свечаном чину освећења цркве Света Петка у селу Доња Трнава, присуствовао је и владика нишки Арсеније и свештенство топличко, заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, представници Војске Србије и многобројни верници и мештани овог и суседних села.

Након освећења цркве, владика нишки Арсеније, рекао је да ће данашњи дан, 8. август 2019. године, бити историјски дан за ово село.

-Изузетно је значајно што се у Топлици и Прокупљу граде нови и обнављају стари храмови. То је показатељ да се људи враћају својој вери. Сви наши најважнији историјски догађаји везани су за ова света места. Где су остали цркве и манастири, као што је то случај на Косову и Метохији, остао је и народ. Где нема храмова, нема ни народа, изјавио је он и додао да поштујући своју цркву, своју веру, претке, традицију и историју, поштујемо и своју отаџбину.

Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, истакао је да локална самоуправа, у складу са својим надлежностима и могућностима, помаже и изградњу црквених објеката.

-Након привредног, друштвеног, културног и другог позитивног помака, неопходна је и духовна обнова. Изузетно је важно што је у последњих неколико година кренула и изградња храмова на територији нашег града. То је показатељ да се грађани враћају својим коренима и православној вери, рекао је он.

Председник Црквеног одбора, Томислав Костић, истиче да овај храм припада народу.

-Наше село и његова околина, сада ће бити познати и по овом велелепном објекту. Црква је увек била и биће место окупљања народа, рекао је он и подвукао да су мештани села поносни што је свечаном чину освећења присуствовао и владика нишки Арсеније.

-Ја сам рођена у овом селу. За мене и мештане, ово је изузетно радостан дан. Овом храму, даривала сам чесму чија вода је извор живота и здравља за моју породицу и све оне који се овде моле, изјавила је Љиљана Денић и додала да је након рођења њеног сина, ово један од њених најлепших тренутака у животу.

Плац од 50 ари, цркви је поклонила породица Саве Вељковића.

-Дочекали смо да наше село добије један од најлепших црквених објеката. Оволико народа може да окупи само црква, каже Вељковић.

Изградњу цркве Света Петка помогли су бројни донатори, међу којима је и Град Прокупље.

Величина слова: