Ученици Техничке школе „15. мај“ и ОШ „Ратко Павловић Ћићко” победници квиза о Гвозденом пуку
8. октобра 2018.
Награде ученицима који су најбоље писали о ослобођењу Прокупља
9. октобра 2018.
Прикажи све

У Галерији „Божа Илић“ отворена изложба у част француско-српског пријатељства

У оквиру програма обележавања 100 година од особођења Прокупља у Првом светском рату и откривања споменика Другом пешадијском пуку “Књаз Михаило“, у Галерији „Божа Илић“ отворена је изложба „Наша историја, наша сећања“.

Изложби посвећеној сећању на ослобађање Србије у јесен 1918. године и сећању на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату, присуствовали су представници Амбасаде Француске у Србији, први секретар Максим Рено, саветник за културу и директор Француског института у Србији, Жан Батист Кизен, сарадница на реализацији изложбе Александра Милић,  представници Општине Прокупље, заменик председника Општине, Мирољуб Пауновић, већница за културу Милица Ерић, као и бројни грађани.

-Овом изложбом желимо да обележимо стогодишњицу од Првог светског рата и ослобађање Србије, као и да подсетимо на стахоте Великог рата и савезничко пријатељство између Француске и Србије, изјавио је представник Француског института у Београду Жан Батист Кизен и истакао да осећања која буде беседе о ослобађању Србије од стране Источне армије, са француским трупама и првим редовима, остају у срцу заједничког сећања, о чему највише говори сам назив ове изложбе.

Ова изложба враћа нас у те историјске дане и доноси сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француског института у Србији и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације.

Испред Општине Прокупље госте је поздравио заменик председника Општине, Мирољуб Пауновић, који је истакао нераскидиво пријатељство два народа. Он је овом приликом подсетио да је Прокупље 12. октобра 1918. године ослободила француска коњица заједно са српском војском на челу са генералом Шарл Транијеом. Пауновић је овом приликом изразио захвалност данашњим гостима који су посетили Прокупље и присуствовали почетку обележавања 100 година од ослобођења Прокупља у Првом светском рату.

 

 

Величина слова: