Прокупљу од Владе Јапана шест милиона динара за отварање Инфо центра за реадмисију
25. фебруара 2020.
Обележена 103. годишњица Топличког устанка у Прокупљу
26. фебруара 2020.
Прикажи све

У Прокупљу одржана презентација војних школа

Поводом расписивања конкурса за пријем ученика и кадета у војне школе, представници Војне академије и средњих војних школа у Београду, посетили су данас Прокупље и у основним и средњим школама одржали презентацију војних школа.

-Министарство одбране расписало је конкурс за пријем 50 ученика у Средњу стручну војну школу и 135 ученика у Војну гимназију.  Војна академија примиће 177 кадета на шест студијских програма, док ће Медицински факултет Војномедицинске академије уписати 25 кадета на студије медицине. Сви кандидати за упис у војне школе морају бити држављани Републике Србије, да су здравствено способни и да нису кривично гоњени, истакао је мајор Данко Рондовић и позвао све заинтересоване ученике да се за информације око уписа јаве канцеларији надлежног центра Министарства одбране у Прокупљу, где могу поднети и потребну документацију.

Он је овом приликом подсетио на то да свака школа има и посебне услове за упис, као на пример Војна академија, која уписује кандидате рођене 1999. године и касније, да је потребно да имају минимално добар успех у средњој школи, као и врло добру оцену из владања.

Позивајући ученике да се определе за образовање у војним школама, мајор Рондовић је подсетио на велике предности које оне пружају, као што су бесплатан смештај и исхрана у  интернатима, бесплатни уџбеници, наставни материјал, трошкови превоза, здравствена заштита, као и стипендија. Војна академија  обезбеђује стипендију од 15 до 20 хиљада, док средње војне школе ученицима додељују стипендију од 5 до 10 хиљада.

Млади Прокупчанин, Андреја Антић је ученик трећег разреда Средње стручне војне школе, смер ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана.

-Желео бих да својим суграђанима укажем на предности школовања у војним школама у Београду. Поред тога што нам је све обезбеђено, почев од смештаја, исхране и стипендије, услови за школовање су заиста феноменални. Највећи плус је свакако изузетно стручни кадар у војним школама, али и изузетно добри услови за боравак, коришћење различитих садржаја, у реновираним  и лепо уређеним просторијама. У војним школама, упознаћете најбоље другаре, пријатеље за цео живот, јер интернатски начин живота нуди најлепша искуства, истакао је Андреја Антић из Прокупља.

Величина слова: