Следимо пут Светог Саве
27. јануара 2020.
Сутра без воде Ђуревачко насеље и Новоселска улица
28. јануара 2020.
Прикажи све

У свим прокупачким школама пригодним свечаностима обележена школска слава Свети Сава

Прославе у част Светог Саве, првог српског просветитеља, кроз обележавање школске славе, данас су одржане у свим прокупачким основним и средњим школама.

Посебно свечано било је у прокупачкој Гимназији, једној од најстаријих школа у овом делу Србије и најстаријој средњој школи у Топличком округу са реномеом дужим од 100 година.

Славски колач у присуству ђака, професора и гостију, пресекао је протојереј отац Лазар Бараћ, уз помоћ свештенства цркве Свети Прокопије и овогодишњих и будућих колачара, професора Гимназије.

Подсећајући присутне на свети лик и неизмерно дело и заслуге првог српског просветитеља, учитеља, лекара, књижевника и научника, Растка Немањића, отац Бараћ је подвукао да основа православља лежи у Савиним порукама које су чврсто утемељене у српском народу.

Такође је нагласио да је добро што данас у Србији деца цене заслуге Светог Саве и следе његов пут православља, љубави, знања и поштења.

-Љубав према Богу, према ближњима и према отаџбини је основа људског постојања, јер ако те љубави нема, онда ни човек није човек, казао је отац Бараћ, честитајући славу ученицима и професорима.

Он је ђацима пожелео да у Савином духу наставе да  надограђују знање које су до сада стекли, и да увек буду понос својим родитељима, професорима и својој домовини.

Ово је била прилика да у духу православља, ученици Гимназије покажу своје таленте за поезију, музику и хорско певање.

Тако су рециталом и сплетом руковети од црквених до традиционалних старих српских народних песама, одушевили присутне.

Запажен наступ имала је хорска група под управом професорке музике Татјане Цветановић, која је пригодним песмама, различите тематике, показала због чега стално осваја награде на музичким такмичењима.

Овом приликом, директор Гимназије, Драгослав Минић, уручио је пригодне поклоне и захвалнице прво професорима који одлазе у пензију, затим онима који су заслужни за успехе на републичким такмичењима, као и ђацима освајачима првих места на прошлогодишњим школским такмичењима.

Свети Сава је данас обележен и у свим осталим прокупачким школама, пригодним свечаностима, уз пресецање колача, и уручивање признања и поклона најзаслужнијим професорима и ђацима.

 

Величина слова: