Млади спортисти очекују наставак такмичења
30. јула 2020.
Изложба слика са колоније „Божа Илић“ у прокупачкој Галерији
30. јула 2020.
Прикажи све

У топличком крају почела берба раних сорти шљива

У топличком крају почела је берба раних сорти шљива, “руска џанарика” и “чачанска лепотица” које поред доброг рода и одличне откупне цене од 10 до 15 динара по килограму, имају и сигурне купце на руском тржишту, казали су у Пољопривредно саветодавнојј и стручној служби (ПСС) у Прокупљу.

Према речима Милана Тошковића саветодавца за воћарство те ране сорте шљива на већим површинама гаје се у блачком крају, док су  у прокупачком  у зачетку на  површини од око 500 хектара.

-У прокупачком крају највеће површине од око 2. 000 хектара засађене су шљивама сорте “стенлеј” и “чачанска родна“ чија се берба очекује за двадесетак дана.

-Овогодишњи род шљива у топличком крају биће 30 до 40 одсто мањи од прошлогодишњег, оценио је Тошковић и нагласио да се ради о природном реципроцитету на основу кога, ако је једна година за шљиву јако родна, друга буде много слабија.

Такође је истакао да су род шљива ове године умањиле и неуобичајне временске прилике праћене честим непогодама, градом а и изузетно топлим и ветровитим пролећним данима који нису погодовали шљиви у фази формирања плода.

-Блачани највећи произвођачи шљива у овом делу Србије који имају више од 2.000.000 стабала шљива засађених на 5. 000 хектара, ове године убраће око четири вагона по хектару, казао је саветодавац за воћарство Милан Тошковић.

Према његовим речима и у том крају берба ће почети за двадесетак дана.

Величина слова: