Podsticajna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje
14. novembra 2019.
Muzička škola „Kornelije Stanković“ obeležila rođendan
14. novembra 2019.
Prikaži sve

Ubrzani setveni radovi

Kiša koja je padala prethodnih dana, omogućila je ratarima Toplice da krenu sa jesenjom setvom. Savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju, Radovan Bjelica, rekao je da su, nakon padavina, ubrzani setveni radovi.

-Višemesečna suša, odložila je jesenju setvu, čiji optimalni rok je bio od 5. do 25. oktobra. Kiša koja je padala, omogućila je ratarima da krenu sa najvažnijim poljoprivrednim poslom tokom jeseni, izjavio je on i dodao da je planirano da se jesenja setva na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađe obavi na površini od 12.500 hektara.

Najveće površine, skoro 11.000 hektara, naći će se pod pšenicom. Ozimim ječmom trebalo bi da se poseje 700 hektara, dok bi se preostale površine našle pod tritikalom i drugim poljoprivrednim kulturama.

Bjelica napominje da ratari zbog odlaganja setvenih radova, treba da povećaju količine deklarisane pšenice i đubriva koje koriste za setvu.

-Pošto setva nije urađena u optimalnom roku, neophodno je povećati količine pšenice i đubriva za 10 do 15 odsto u odnosu na propisane, izjavio je i preporučio da ratari koriste mineralna đubriva koja imaju veći procenat kalijuma i fosfora.

Veličina slova: