Dom kulture koncertom zaokružio projekat „Revitalizacija folklora u podjastrebačkim selima“
15. novembra 2018.
Uređena Đurevačka ulica: bezbedniji put i lepši izgled naselja
15. novembra 2018.
Prikaži sve

Učenici Medicinske škole organizovali preventivne preglede u kompanijama ”Leoni” i “Bizlink”

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, nastavnici i učenici Medicinske škole “Dr Aleksa Savić” i doktori Opšte bolnice u Prokuplju posetili su kompanije “Leoni” i “Bizlink”, gde su radnicima merili šećer u krvi i krvni pritisak.

Doktorka endokrinolog, Ljiljana Obradović, održala je predavanje o uzrocima, posledicama i načinima lečenja šećerne bolesti.

-Dijabetes je jedna od najčešćih hroničnih oboljenja današnjice. Nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i izloženost stresu osnovni su uzroci ove bolesti. Šećerna bolest je kompleksno oboljenje koje nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina koji se stvara u gušterači, usled čega se narušava metabolizam belančevina, ugljenih hidrata i masti, rekla je Obradović i dodala da je za lečenje ove bolesti savremenog doba najbitnija prevencija.

-Zdrav radnik je dobar radnik. Zbog toga menadžment kompanije ”Leoni” poklanja veliku pažnju zdravlju zaposlenih. Nedavno otvorene ambulanta i apoteka u krugu fabrike pokazale su se kao pravo rešenje za pružanje primarne zdravstvene zaštite našim radnicima. Na ovaj način smo praktično pokazali koliko nam je bitno zdravlje radnika, ne samo za kompaniju, nego i za njihove porodice, izjavila je zamenik generalnog direktora kompanije  “Leoni” Ana Pešić, koja je istakla da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa zaposlenima i učenicima Medicinske škole i Bolnicom.

Direktorka Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić”, Snježana Arsić, napominje da je ovo četvrti put kako oni, zajedno sa Medicinskom školom, na ovaj način obeležavaju Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

-Predavanja eminentnih stručnjaka i poseta srednjoškolaca su višestruko značajni. Osim preventivnih pregleda, radnicima se putem predavanja govori o uzrocima i posledicama pojedinih bolesti i načinima njihovog lečenja, istakla je ona i naglasila veliki značaj predavanja i pregleda u krugu fabrike.

Nastavnica zdravstvene nege u Medicinskoj školi, Dragana Nikolić, ističe da je ovo četvrti put kako učenici radnicima kompanije “Leoni” mere šećer u krvi i krvni pritisak, i dele brošure o lečenju dijabetesa.

Po rečima organizatora ove akcije, interesovanje radnika za predavanje i preventivne preglede bilo je izuzetno veliko.

-Zadovoljni smo kako su budući zdravstveni radnici obavili preventivne preglede i davali savete kako da se spreči i leči dijabetes, izjavili su radnici i dodali da bi ovakve akcije trebalo češće da se organizuju.

 

 

Veličina slova: