Sportski vikend
7. maja 2018.
KUD „Abrašević“ obeležio slavu Đurđevdan
7. maja 2018.
Prikaži sve

Učenici opravdali učešće na „Pogačijadi“

U organizaciji Poljoprivredne škole“ Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju, po prvi put održana je manifestacija pod nazivom „Pogačijada“. Na ovom takmičenju svoje pogače i druge pekarske proizvode predstavilo je osam škola iz Prokuplja, Niša, Paraćina, Leskovca, Aleksandrovca, Blaca, Aleksinca i Pirota.

Najbolju pogaču imali su učenici iz Niša. Drugo mesto pripalo je Poljoprivrednoj školi Prokuplje,a treće  je pripalo učenicima iz Blaca.

Najbolje uređen štand pekarskih proizvoda imali su učenici prokupačke škole. Drugo mesto pripalo je đacima iz Niša, a treće iz Leskovca.

Takmičenje je otvorio načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović, a manifestaciji su prisustvovali zamenik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i član Veća Opštine Prokuplje Maja Ranđelović.

Načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović rekao je da je ovo prilika da se vidi kako svoje znanje iz učionica i kabineta učenici primenjuju na praktičan način.

-Inpresioniran sam onim što je izloženo na štandovima škola. Svoje ideje, znanje, veštinu, i kreativnost, đaci su uz pomoć svojih profesora, pokazali praveći prelepe i maštovite pogače, razne vrste hleba i peciva, kolače i druge pekarske proizvode, izjavio je Aranđelović i dodao da je dobro što se u stručnim školama sve veća pažnja poklanja praktičnom delu nastave.

Prema njegovim rečima, na ovom takmičenju svi su pobednici jer je ovo bila prilika da direktori škola, profesori i đaci razmene iskustva o radu i da se međusobno druže.

Direktor prokupačke Poljoprivredne škole Nebojša Bjelić napominje da je u proteklih 90 godina škola dala veliki doprinos razvoju poljoprivrede, ne samo u Toplici, nego i u drugim krajevima jugoistočne Srbije.

-Tradiciju koju škola ima treba stalno unapređivati i usavršavati kroz vaspitni i obrazovni rad. „Pogačijada“  je jedinstvena manifestacija koja se po prvi put organizuje u Prokuplju. Lepo napravljene i ukrašene pogače i drugi pekarski proizvodi učenika osam poljoprivrednih škola,pokazali su maštovitost i znanje dece i njihovih profesora, izjavio je direktor Bjelić.

 

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović je pohvalio održavanje ovakve  učeničke manifestacije koja je pokazala veliku zainteresovanost mladih za bavljenje pekarskim zanatom.

-Izuzetno je važno da se deca u stručnim školama što bolje osposobe za svoja zanimanja. Gledajući ove pogače i druge pekarske proizvode očigledno je da su profesori i nastavnici praktične nastave svoje znanje i iskustvo dobro preneli svojim  đacima, izjavio je on i istakao da je lepo bilo videti ukrašene i dizajnirane 24 izložene pogače.

Profesorica prehrambene grupe predmeta u Poljoprivrednoj školi „Radoš Jovanović Selja“ Slađana Radonjić podvlači da oni tokom trogodišnjeg školovanja pekara nastoje da decu nauče svim veštinama pekarskog zanata.

Ona se zahvalila svim učenicima koji su svojom ozbiljnošću i maksimalnim angažovanjem doprineli da škola zauzme visoku mesto na ovom takmičenju.

Profesorica leskovačke škole Ružica Nikolić rekla je, da je za 31 godinu svog rada u školi, ovo jedno od najbolje organizovanih takmičenja.

Da znaju da prave i pekarske proizvode pokazali su i blački srednjoškolci koji se školuju za kuvare i kulinarske tehničare.

„Pogačijada“  će ostati upamćena i po učešću najvećih pekara Topličkog okruga. Reč je o prokupačkoj pekari „Paša“ i „Čutura“ i blačkoj “ Đukić“. Svoje proizvode izložila je i firma „Boki fud“ iz Donje Toponice.

Menadžer u pekari „Đukić“ Ljiljana Pavlović podvlači da je dobro što su na ovom takmičenju prisutne najveće pekare i što su razmenjena međusobna iskustva profesora i radnika pekara.

-Zadovoljna sam onim što sam videla od strane svih škola. Očigledno je da se u poslednjih nekoliko godina velika pažnja poklanja praktičnom delu nastave. Patražnja za obučenim i vrednim pekarima u poslednje vreme je izuzetno velika, rekla je ona i dodala da se raduje što će se u najskorije vreme krenuti sa duelnim obrazovanjem.

Najbolji degustatori ove pekare bili su mališani Predškolske ustanove „Neven“.

Sve izložene pogače i pekarski proizvodi škola i pekara poklonjeni su Domu za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju.

Svi posetioci su se upoznali i sa turističkim potencijalima prokupačke opštine  koji su bili izloženi na štandu Turističko-sportske organizacije.

Na svom štandu Visoka poljoprivredno- prehrambena škola strukovnih studija Prokuplja predstavila je plan upisa za studensku školsku 2018/2019.godinu.

Veličina slova: