Два нова смера у Пољопривредној школи
30. маја 2019.
Жене у Топлици оснажене да пријаве породично насиље
30. маја 2019.
Прикажи све

Ученици ОШ “Топлички хероји” из Житорађе посетили споменик јунацима “Гвозденог пука”

Више од 150 ученика Основне школе ,,Топлички хероји“ из Житорађе, данас је у оквиру ђачке екскурзије посетило Спомен-парк посвећен „Гвозденом пуку“, који је крајем прошле године, уз највеће државне почасти, отворила премијерка Републике Србије Ана Брнабић.

Ђацима из Житорађе, директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић, пред спомеником одржао је својеврстан час историје, на коме их је упознао са збивањима из Првог светског рата и историјом славног Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, у чијем саставу су се борили Топличани.

До сада је ово велелепно здање, у оквиру ђачких екскурзија, посетило стотинак ученика Медицинске школе „Др Изабел Емсли Хатон“ из Врања и ученици Богословије ,,Св. Кирило и Методије“ из Ниша.

-Јако смо задовољни овом и сличним посетама Спомен-парку, који је ушао у редован план посета школских екскурзија у Србији, казао је Жарић и додао да је то од великог значаја за топлички крај, који је тиме добио још већи историјско-културни значај.

Према његовим речима, представници Града Прокупља и Музеја упутили су молбу и Министарству трговине и туризма да овај споменик уврсти у програм туристичких организација.

-Споменик јунацима “Гвозденог пука” од почетка ове године посетило је близу 300 ђака и туриста, а међу њима и чланови Удружења за неговање слободарских традиција из Крушевца, официри 3. Складишног батаљона Војске Србије, чланови Удружења за неговање и чување српске културе ,,Кајмакчалан“ из Београда, као и делегација Министарства одбране Грузије, истакао је Дарко Жарић.

Величина слова: