Radionica glume za prokupačke gimnazijalce
6. decembra 2018.
Rukometašice Topličanina dočekuju Slogu
7. decembra 2018.
Prikaži sve

Učenici pekarskog smera Poljoprivredne škole proizvode prvoklasna peciva i kolače

U sklopu Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ radi i pekarska radionica u kojoj đaci pekarskog smera prave raznorazne proizvode koje prodaju u improvizovanoj trgovini u okviru Škole.

-Sve ono što naši đaci nauče u teorijskom delu u učionicama, u pekarskoj radionici primenjuju u praksi, kaže profesorka prehrambene grupe predmeta Tatjana Ranđelović i dodaje da su vremenom đaci postali pravi majstori za izradu sitnih kolača, svih vrsta peciva i slavskih kolača.

Zanimanje pekar je postalo jedno od najatraktivnijih i najtraženijih kod nas.

-Naša deca su u svojoj profesiji vrsni stručnjaci, o čemu svedoči i veliko interesovanje pekara u gradu i okolini za obavljanje stručne prakse kod njih, kaže profesorka Ranđelović i dodaje da je pekarsko zanimanje danas, kao bi rekli mladi, „in“, jer pruža velike mogućnosti prilikom zapošljavanja, a obezbeđuje i dobru zaradu.

U pekarskoj radionici otpočela je i eksperimentalna proizvodnja bureka, koji je odmah našao svoje mesto u prodajnom objektu u okviru Poljoprivredne škole.

-Đaci proizvode i po narudžbini, i tim angažovanjem usavršavaju znanje stečeno na časovima, dok je zarada manje bitna i, obzirom na nisku prodajnu cenu i male količine, pokriva samo troškove proizvodnje, ističe profesorka.

Poljoprivredna škola redovno učestvuje i daje doprinos svim kulturnim i privrednim manifestacijama koje se održavaju u gradu. Tako se neretko proizvodi đačke radionice nađu na štandovima raznih sajmova hrane i poljoprivrednih proizvoda, a gotovo uvek njihovim proizvodima budu potpomognute i humanitarne akcije u Prokuplju i susednim mestima. Tu su i razna školska takmičenja širom Srbije.

-Lepo druženje i najbolja moguća prezentacija njihovog radnog profila. Tu budu i visoki plasmani, a često i prve nagrade za kvalitet pekarskih proizvoda, zaključuje profesorka Tatjana Ranđelović.

Veličina slova: