Odbojkaši spremni za predstojeću sezonu
28. avgusta 2018.
Ispovest pobunjenog pesnika kroz stihove
28. avgusta 2018.
Prikaži sve

Uručena pesnička nagrada „Drainac“

Poštovaoci Drainčevog lika i dela i brojni ljubitelji njegove poezije i ove godine su se tradicionalno, najpre, okupili na Platou umetnosti u podnožju Hisara, pred njegovom bistom, kako bi mu odali počast i ukazali poštovanje. Na spomen bistu Rada Drainca ove godine vence pijeteta su položili ovogodišnji laureat  pesničke nagrade „Drainac“ Vlasta Mladenović iz Negotina i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

Stihove u čast ovog velikog pesnika iz Toplice tom prilikom  govorili su dramski umetnik iz Beograda Vico Dardić i dobitnik nagrade pesnik Vlasta Mladenović.

Ovogodišnja 49. po redu književna manifestacija  „Drainčevi susreti pesnika“, posle toga je nastavljena uručenjem  nagrade u Opštini Prokuplje. Laureatu pesničke nagrade „Drainac“ Vlasti Mladenoviću istu je uručio predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović. On je istakao važnost održavanja ove manifestacije u Toplici sa tradicijom dugom skoro pola veka i zahvalio se ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, na tome što resorno ministarstvo u poslednje dve godine, finansijskim podrškama, daje na značaju i važnosti ustanovama kulturu u Prokuplju.

Ispred Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije, rukovodstvo Opštine Prokuplje, predsednika Aleksandra Simonovića, većnicu za kulturu Milicu Erić, kao i učesnike ove pesničke manifestacije i predstavnike javnog i kulturnog života Prokuplja, pozdravio je viši savetnik za međunarodnu saradnju u oblasti kulture i književnog stvaralaštva i savremeno stvaralaštvo Srba u inostranstvu, Mladen Vesković.

-U našoj zemlji postoji veliki broj manafestacija, ne samo književnih nego i nekih drugih iz oblasti kulture. Kada govorimo o književnosti možemo da nabrojimo blizu sto nagrada i manifestacija koje se održavaju u Srbiji. Međutim, mnoge od njih su kratkoga veka, ali književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“ koja sledeće godine obeležava pola veka postojanja spada u najdugovečnije književne manifestacije koje postoje u Srbiji. Najstarija manifestacija koja se održava u našoj zemlji jeste Vukov sabor, koji traje 80 godina, odmah potom su one koje traju pola veka, a tu su i „Drainčevi susreti“ te iz tog razloga organizatoru ovih susreta i lokalnoj samoupravi ukazujem poštovanje  i prenosim sve čestitke i pohvale. Skoro pola veka se neguje sećanje na jednog od najznačajnijih topličkih stvaralaca, ali i pesnika koji je veoma značajan za celokupnu modernistčku srpsku poeziju.  Dakle nije reč o lokalnom fenomenu, već je reč o autoru koji iz decenije u deceniju pokazuje svoju vrednost, istakao je Vesković, govoreći o važnosti trajanja kulturnih manifestacija u našoj zemlji, kao dokazu da naš narod na taj način pokazuje moć, kojom želi da očuva tradiciju.

Veličina slova: