Sledeće nedelje počinje rekonstrukcija Gimnazije
27. maja 2020.
Očekuje se početak treće i poslednje faze izgradnje gradske pijace
27. maja 2020.
Prikaži sve

Useljenje romskih porodica u nove kuće u junu

Izgradnjom nasipa na reci Toplici i Stražavačkoj reci u Prokuplju, završena je prva faza projekta „Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju“, u koji je Evropska unija ulažila 1.263.000 evra.

Ovaj projekat finansira Evropska unija preko Ministarstva finansija i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a uz sufinansiranje preduzeća „Srbijavode“.

Izgradnjom nasipa na Toplici, u dužini od 225 metara i Stražavačkoj reci od 160 metara prošle godine, trajno je rešen problem plavljenja naselja Mala Guba i dela Industrijske zone u kojoj se nalazi fabrika „Leoni“.

-U drugoj fazi ovog projekta, izgrađeno je 12 kuća za 12 najugroženijih romskih porodica u naselju Mala Guba. Urađena je i kompletna ulična rasveta i saobraćajnice. Kompletno su završeni svi radovi, na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Trenutno lokalna samouprava radi na pribavljanju upotrebne dozvole za objekte, te se tako, već tokom juna meseca ove godine, očekuje useljenje romskih porodica u nove kuće u ovom naselju, istakao je član Gradskog veća za projekte Miloš Kostić.

Jedna od budućih stanara ovog, sada uređenog i veoma lepo sređenog naselja, Radica Petrović, ističe da je neizmerno zahvalna gradskom rukovodstvu na tome što su im dugogodišnji neuslovni prostor za stanovanje, učinili onakvim kakvim su ga samo zamišljali.

-Ostala sam bez igde ičega, takoreći na ulici, kada mi je poplava, koja nas je zadesila pre nekoliko godina, uništila sve što sam imala. Ne možete ni da zamislite koliko sam srećna i koliko ću biti spokojna što imam svoj dom. Imaću konačno suve i tople prostorije za normalan život i neću da razmišljam da li će se nešto dogoditi, ukoliko se dese neke prirodne nepogode. Svi mi ćemo uvek našu lokalnu samoupravu pominjati po ovom dobrom delu, koje je za nas Rome učinila i bićemo joj zahvalni što je na ovaj način pokazala da i o nama brine, podjednako kao i o svim ostalim svojim sugrađanima, rekla je Radica Petrović, ne krijući radost zbog toga što će uskoro dobiti ključeve od svoje nove kuće.

Ona se ovom prilikom zahvalila prokupačkoj lokalnoj samoupravi i u ime svih njenih budućih komšija u naselju Mala Guba.

Veličina slova: