Prolećna izložba likovnih stvaralaca Toplice
10. aprila 2018.
U Prokuplju Eko kviz za osnovce
11. aprila 2018.
Prikaži sve

Uskrs u hramu Svetog Prokopija

I ove godine je najradosniji hrišćanski praznik Uskrs okupio  veliki broj vernika u crkvi Svetog Prokopija, ali i u njenoj porti. Vaskršnju liturgiju služio je starešina crkve Sveti Prokopije Nikola Ilić sa sveštenstvom. On  je vernicima pročitao poslanicu patrijarha gospodina srpskog Irineja, u kojoj je patrijarh pozvao na mir, očuvanje porodice, praštanje, širenje dobrote. Protojerej Ilić se sa vernicima  molio ze stabilnost i blagostanje u svim zemljama gde živi srpski narod.

I ovaj Uskrs je pokazao da je crkva Svetog Prokopija bila isuviše mala da primi sve one koji su želeli da uđu i pomole se Bogu na najradosniji hrišćanski praznik. Sreća je da je nedavno  počela izgradnja novog pravoslavnog hrama u Prokuplju posvećenom Svetom Georgiju, koji će u mnogome rešiti ovaj problem. On će sačuvati crkvu Svetog Prokopija, ali i omogućiti svima da se, kad god to žele, pomole Bogu za zdravlje i porodicu, posebno za vreme velikih pravoslavnih praznika.

I za ovogodišnji Uskrs ukras praznika su bili očaravajući glasovi članova Crkvenog hora „Sveti Prokopije“. Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću. Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hrist po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata. Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Zbog velikog značaja vskrsenja Hristovog svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka se smatra za mali Vaskrs.

Običaj je da se za Uskrs tuca uskršnjim jajima, koja su ofarbana na veliki petak ili Veliku subotu. Po predanju ovaj običaj potiče iz  Hristovog vaskrsenja. Marija Magdalena došla je, posle Hristovog vaskrsenja u Rim radi propovedanja Jevanđelja. I kada je izašla pred Tiberija, pozdravila ga je rečima „Hristos vaskrse“ i pružila mu na dar ofarbano jaje, a po ugledu na nju, hrišćani su nastavili da boje i šaraju jaja.

Veličina slova: